Min dotter blir våldsam – hur hanterar jag det?

RELATIONER

Är det normalt att min 1,5-åring slår oss och andra barn när hon blir arg? Hon kan även bli arg när någonting stör henne, som om dockvagnen fastnar, då rycker, drar och slår hon den.

Jag vet inte hur jag ska hantera det. Jag förklarar för henne att hon inte får slå eller bli så arg. Då lugnar hon ner sig och kan kramas och pussas.

Nanny AnneLie: Det låter som en normal utveckling. Barn har nära till sina känslor och lever ut dom. När hon blir arg på vagnen som fastnar, låt henne till viss del reda ut situationen själv. Att alltid springa in och hjälpa till gör henne nöjd för stunden men inte bra på att hantera motgångar. En litet lagom hjälp innan hon ger upp kan vara bra.

Slåss hon, måste ni däremot markera att det inte är okej. Var lugn, säg ”nej” och lyft henne en bit därifrån. I hennes ålder förstår hon nästan allt som sägs till henne, ?men barn lyssnar inte när dom är arga eller upprörda. Så prata med henne när situationen lugnat sig. Blir hon arg har hon rätt till sina känslor, men inte att leva ut dom med våld på andra.

Fler frågor till Nanny AnneLie:

ARTIKELN HANDLAR OM