Relationer

Därför blir vi skilsmässomonster

RELATIONER

Eva Rusz: Så håller ni separationen rumsren

Du har blivit bedragen, skilsmässan är ett faktum.

Det är då bitterheten slår till och du förvandlas till — ett skilsmässomonster. Som slåss om vem som ska få den trasiga brödrosten.

Aftonbladets expert Eva Rusz tipsar om hur du undviker infekterade separationer.

Scenariot är lätt att föreställa sig: Du åker hem tidigt en kväll för att överraska din partner på er bröllopsdag. Med dig har du en diamantring, nyinköpt för mindre förmögenhet. När du öppnar dörren finner du din partner i sängen med sin personliga tränare.

Först kommer chocken.

Sedan skilmässopapperen.

Därefter hatet och bitterheten.

Från att ha varit en rationell och förnuftig person blir du på en sekund girigheten själv som anser att en trasig tvättmaskin är livsviktig. Till och med Mormors gamla skåp blir högvaluta.

”Vill helt enkelt jävlas”

Låter det osannolikt? Alla dessa exempel är autentiska – och scenariot ovan en del av ett läsarbrev som du kan läsa mer av här intill.

– Att slåss in absurdum om oväsentliga ting – en trasig tvättmaskin är ett bra exempel – är egentligen ett sätt att visa sitt missnöje. Man har ett kontrollbehov och vill helt enkelt bara jävlas, säger Söndags psykolog Eva Rusz.

– Oftast tror jag man är hyfsat överens vid skilsmässor, men det är lätt att hamna på en barnslig nivå om man inte passar sig.

Enligt en enkät av matchmakingsajten Parship.se vägrar mellan fyra och sex procent att lämna tillbaka personliga saker som har tillhört exet. Vanligast är att behålla kläder, men även CD-skivor står högt i kurs.

Slå sönder tillhörigheter

I riktigt heta lägen kan även en fullt normal person begå kriminella handlingar. Att stjäla pengar eller slå sönder någon annans tillhörigheter förekommer. Hot och till och med våld är inte heller ovanligt.

Signaturen ”Annelie” berättar hur hon medvetet slog sönder sin exmans dyra båt och fönstren på sommarstugan när han bedrog henne.

– Jag kunde inte kontrollera mina känslor. Det gick aldrig att bevisa att det var jag som gjorde det, så min före detta svarade med att ta min bil i stället, säger hon.

Naggad självkänsla

Att skilsmässor sätter igång beteenden och känslostormar kan ha flera skäl. En orsak är det som kallas anknytning.

– Det innebär att du in i det sista klamrar dig fast vid något som ger dig trygghet, säger Eva Rusz.

En annan är förlorad status.

– Att var gift är att ha en viss position eftersom man har gemensam ekonomi. De flesta vill inte vara singlar. Man blir hatisk för att självkänslan har blivit naggad i kanten, helt enkelt.

Hur hanterar man då när en sådan här situation uppstår? Svaret är: ta det lugnt.

– Härda ut en månad, innan du laddar hela hämndbatteriet. Säg till din före detta att ni borde tala om det hela om en månad, för att ni inte kan kommunicera just nu, råder Eva Rusz.

4 råd för att undvika bråk

.. och det här snor vi från våra ex

Läsarnas egna berättelser

Sara Milstead

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer