Relationer

Kärleksfiska på nätet

Av: 

Karl Sigrelius

RELATIONER

Internetdejting är populärare än någonsin

Svenskarna föredrar att dejta på nätet.

Det visar en undersökning som msn.se genomfört.

70 procent av de tillfrågade anser att det bästa sättet att ragga eller träffa nya människor är på Internet.

Marie Hagberg är dejtingkonsult och har skrivit flera böcker om hur man träffar den rätta. Hon menar att nätdejting är ett utmärkt sätt att träffa en partner.

– Jag önskar att jag själv kommit på det här konceptet i internets barndom, det är genialt. Svenskar är dessutom som gjorda för internetdejting, vi är ju inte direkt berömda för att vara utåtriktade. Då är nätet det perfekta sättet att lära känna varandra, säger Marie Hagberg.

Över hälften träffas i verkligheten

62 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de har träffat någon i verkligheten som de fått kontakt med på nätet under det senaste året. Det tycker Marie Hagberg är positivt.

– Åh så kul att så många tar relationen vidare från nätet till verkligheten! Jag träffar en del killar som är negativa till nätdejting och hävdar att de mejlar tjejer men inte får svar. Kanske beror det mycket på hur de uttrycker sig, slänger man iväg ett mejl där det bara står ”läget?” så kan man inte förvänta sig så många svar tillbaka. Det är ju på samma sätt som när man ses på krogen eller på jobbet; är man kort och opersonlig får man inte så mycket tillbaka.

Webbkamera underlättar

Av de knappt 2 000 personer som deltagit i msn.se:s undersökning menar 44 procent att de anser att chatt i kombination med en webbkamera är det bästa sättet att få en uppfattning om folk de träffat på nätet. 57 procent föredrar en vanlig telefon.

Trots att telefonen är det populäraste alternativet är det nödvändigtvis inte är det bästa, menar Marie Hagberg.

– Jag förstår att det betyder oerhört mycket att höra någons röst – hur de låter, hur de talar, hur de skämtar. Med chattprogram som Messenger i kombination med en webbkamera kan man å andra sidan prata med varandra precis som i telefon, samtidigt som man kan se den andra. Det är ett oslagbart sätt att bilda sig en uppfattning om den andra personen innan man träffas i verkligheten, säger Marie Hagberg.

Fyra av tio nätvänstrar

Så blev resultatet av undersökningen.

Publisert: