"De som tar ledigt måste ha tråkiga jobb"

RELATIONER

Tomas Ottosson, 38, anser att mamman är viktigast för barnet under första året. Därför valde han att inte vara pappaledig.

- Så länge barnet ammas är man offside som man, säger han.

Foto: "mamma är viktigast första året" Det tycker Tomas Ottosson som inte varit pappaledig med något av sina tre barn. Både han och fru Marie är egna företagare. Tomas gillar inte förslaget om kvotering av föräldraledigheten. "Det skulle vara att omyndigförklara familjen", säger han.

Tomas och Marie Ottosson, 35, har tre barn. Simon, 8, Lukas, 6, och Emma, 1.

Båda egna företagare, Marie har ett entreprenörsföretag med 100 anställda tillsammans med sina syskon. Tomas driver ett försäljningsbolag.

Några ekonomiska faktorer spelade inte in när de diskuterade ledigheten. Snarare blev det så att Marie gick in i sin "mammaroll" samtidigt som hon fortsatte att arbeta i mindre omfattning, och Tomas fortsatte som vanligt.

- Jag tycker det är jätteroligt att jobba, det är lätt att tänka "det blir mindre att göra sen, nästa vecka". Men vi hjälps åt att hämta och lämna barnen, och jag har byggt om garaget till kontor så att de kan leka hemma när jag jobbar,

säger Tomas Ottoson.

Är föräldraförsäkringen en jämställdhetsfråga?

- Nej, en kvotering skulle vara att omyndigförklara familjen. Det är upp till var och en att bestämma hur de vill göra, säger Tomas men tillägger:

- Vi män avgör själva hur delaktiga vi vill vara, så är det ju. Vi har identiteten i våra jobb, det är lätt att bli bekväm i den rollen. När män är pappalediga tänker jag att de måste ha ett tråkigt jobb.

Malin Nord

ARTIKELN HANDLAR OM