Försäkra dina bröst mot cancer

RELATIONER

Få 110 000 kronor om du drabbas

Nu kan svenska kvinnor försäkra sina bröst mot cancer.

Men männen behöver inte känna sig förbisedda.

Redan i höst kan prostataförsäkringen vara här.

Foto: Carina Schönemann, 45, har tecknat en extraförsäkring om hon skulle få bröstcancer.

Sedan januari i år har drygt 5 000 svenska kvinnor tecknat en särskild försäkring mot bröst- och underlivscancer. Premien ligger på mellan 29 och 109 kronor i månaden, beroende på ålder. I fall att de drabbas av cancer är de garanterade 110 000 kronor i ekonomisk ersättning.

Företeelsen har redan funnits i flera europeiska länder, med varierande resultat.

Alla under 65 kan teckna

– Den här försäkringen är väldigt extrem eftersom den gäller en mycket begränsad diagnos, en viss typ av cancer. Men vi får vänja oss vid att det går mot den här typen av lösningar, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.

Enligt honom är det i dag svårt att teckna en bra individuell sjukförsäkring. Det blev mycket dyrt för försäkringsbolagen när utbrändhet blev en folksjukdom, och i dag finns därför många undantag i sjukförsäkringarna.

Den speciella bröstcancerförsäkringen kan tecknas av alla kvinnor under 65 år – även de som tidigare haft cancer, bara de varit friska i tre år. Eftersom den är så pass ny har ingen ännu fått någon ersättning.

Försäkring för prostata

En av dem som tecknat försäkringen är Carina Schönemann, 45. Även om hon också har vanliga försäkringar tycker hon att det känns tryggt med en extra.

– Sjukförsäkringen täcker ju bara 80 procent av lönen. Cancer är en oerhörd sak i sig, då vill man inte behöva tänka på ekonomin också, säger hon.

Försäkringsbolaget AIG Europe som ligger bakom kommer i höst med nya varianter, bland annat diskuteras en prostatacancerförsäkring för män.

Är inte det här bara ett cyniskt sätt att spela på människors rädsla för cancer?

– Nej, det är samma resonemang som vid en husförsäkring. Vi är måna om att inte verka hotfulla. Det är upp till var och en om man vill ha en försäkring eller inte, säger Magnus Ohlsson på AIG Europe.

Tobias Brandel