”Sex var en drog för mig”

Besatt av porr, onani eller cybersex - vi har träffat tre personer med olika erfarenheter av sexmissbruk

Han var ständigt otrogen och letade nya sexuella kickar överallt.

Nu är han frisk och hjälper andra som missbrukar sex.

HJÄLPER ANDRA Erik tog sig ur sitt sexmissbruk. Nu driver han mottagning i Stockholm för att hjälpa män och kvinnor som har ett stört förhållande till sex.
HJÄLPER ANDRA Erik tog sig ur sitt sexmissbruk. Nu driver han mottagning i Stockholm för att hjälpa män och kvinnor som har ett stört förhållande till sex.

Från vindsvåningen på Kungsholmen i Stockholm har man utsikt över hela stan, ända bort till Hagaparken. Den första rimfrosten har lagt sig över taken och det är bedövande vackert.

På stolar i en cirkel mitt i rummet sitter fyra kvinnor tillsammans med Erik. Han driver den nya öppenvårdsmottagningen för sexmissbrukare i Stockholm.

Det är eftermiddag. Männen kommer till mottagningen för sig och kvinnorna för sig. Tidigare på dagen var mansgruppen här.

Kvinnorna är alla här för att de har ett stört förhållande till sex och relationer. De är besatta av att ragga sexpartners - på internet, på krogen " överallt. Eller så är de konstant otrogna. De missbrukar sex helt enkelt.

Mönstret ska brytas

I slutet av oktober startade Erik mottagningen i Stockholm tillsammans med psykologen Torbjörn Fjellström.

Behandlingen går ut på att klienterna ska bryta sina destruktiva mönster när det gäller sex. De ska lära sig att känna förtroende för och tillit till andra människor. Därför får de berätta öppet om sina erfarenheter för gruppen, men alla får vara anonyma.

-Särskilt kvinnor kan ha svårt att våga söka hjälp, för att de skäms. Att vara sexmissbrukare - eller sexuellt dysberoende som jag vill kalla det - innebär oftast att man aktivt och aggressivt söker sex. Man raggar och jagar. Det är långt ifrån den traditionella bilden av hur en kvinna "ska" vara.

Erik var själv sexmissbrukare under tio år. Han berättar om hur det sexuella tog över hela hans liv och hur dåligt han mådde under den tiden.

När är man då "missbrukare"?

-Enkelt uttryckt, man är sexuellt dysberoende när sex medför sorg, smärta, kränkningar, skuld eller ångest för egen eller andras del. Eller när ens sexuella handlingar gör att man bryter mot lagen, när sex eller tankarna på sex tar över ens liv eller när sex fungerar som en drog. Det kan vara allt från besatthet av onani, porr och cybersex till att ragga upp främlingar på krogen, att blotta sig, att trakassera folk sexuellt, till våldtäkt eller pedofili...

Missbruk kan ärvas

Man vet idag inte helt säkert vad som är orsak till att en person missbrukar sex. Däremot vet man att den absoluta majoriteten av dem som är sexuellt dysberoende själva är uppvuxna i en familj där det förekommit missbruk av något slag.

Erik menar att en orsak till missbruket kan vara att vi lever i ett samhälle där vi matas med sex hela tiden, och där gränserna för vad som är accepterat ständigt flyttas fram. Det här påverkar oss olika eftersom vissa är känsligare än andra för intryck.

- Killar i dag till exempel, får sin "utbildning" i sex av porr. Porren ger en bild av sex som är helt sned. I dag händer det faktiskt att ett gäng 14-åriga killar gruppvåldtar en ensam tjej. Jag är helt säker på att det beror på att killar har tillgång till porr i dag på ett annat sätt än förr.

Smärtsamma svek

Under tio år hade Erik fjorton olika samboförhållanden. Han tröttnade fort på sina kvinnor, var konstant otrogen, jagade hela tiden nya sexpartners och kände att han hela tiden måste ha nya "sexuella kickar". Han levde i ständig skuld och hade ångest för kvinnorna han svek. För drygt tre år sedan sökte han hjälp och lyckades till slut ta sig ur sitt missbruk.

- Ofta är det en äkta man eller hustru som skickat hit sin partner. Det är fruktansvärt för en anhörig att leva med en sexmissbrukare, eftersom man som anhörig blir sårad och sviken hela tiden. Det är otroligt smärtsamt att upptäcka att ens fru varit otrogen, att hon kanske inte skyddat sig och att hon kanske smittat en med hiv. Eller om en kvinna upptäcker att hennes man tittar på barnporr.

Erik själv knäcktes av sitt "sidomissbruk", alkoholen, och sökte hjälp. Först då insåg han att han också hade ett sexuellt missbruk. I dag är han alltså frisk, men minnena sitter kvar.

- Jag sårade och skadade enormt många människor under den här tiden.

12 tecken på att du missbrukar sex:

Här finns stöd att få:

En desperat jakt på kickar. Besatthet av porr, onani eller cybersex. Eller en ständig otrohet. När sex blir som knark behöver man hjälp att ta sig ur beroendet. Söndag har träffat Erik, Karin och Lina, tre personer med olika erfarenheter av sexmissbruk.

Anki Lindberg

Publisert: