”Ska jag prata öppet med min son om hans övervikt?"

RELATIONER

Läs chattet med dietisten Erika Forssell

Hur blir man av med godissuget? Försvinner inte ”barnhullet” av sig själv i tonåren? Var går egentligen gränsen för övervikt? Erika Forssell, dietist vid Rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge sjukhus, vet svaren.

Erika Forssell säger: Hej på er! Välkomna att börja ställa frågor så ska jag svara så gott jag kan!

Mamma till 11åring säger: Hur vet man när ett barn är för fet? Jag har en aktiv 11-årig pojke (163 cm lång och 64 kg tung). Han idrottar och rör sig mycket. Han är duktig med bollar och puckar men lite långsam. Han blir retad av några klasskompisar för att han är fet och är naturligtvis ledsen för det. Vad ska vi göra?

Erika Forssell säger: Hej! Din 11-åring har ett BMI på 24 vilket är på gränsen till fetma när man är 11 år. Det första du som mor kan göra är att laga bra mat och se till att det finns nyttig mat hemma. En annan bra regel som jag brukar rekommendera till att börja med är att bara ta en portion av maten, och inte ta om.

ak säger: Vår son väger 49 kg och är 142 cm. Han säger själv att han är "tjock". Gör vi rätt om vi SÄGER att vi vill hjälpa honom att försöka gå ner i vikt eller ska man inte vara så "RAK" i ord utan försöka hjälpa utan att sätta ord på det. Är det fel att vara helt öppen om problem med vikten. Kan det förvärra?

Erika Forssell säger: Nej, jag tror inte att det kan förvärra att vara väldigt rak. Att prata öppet runt vikten har vi som jobbar med överviktiga bara sett fördelar av.

JAG säger: Jag e ett barn på 12 år å mina klasskamrater retar min vikt, jag älskar ju godis men jag kan inte sluta.. jag vet att ja måste men det e svårt.. kan du ge mig lite råd så e du snäll..?/anonym

Erika Forssell säger: Det kan vara bra att tänka efter varför man är sugen på godis när suget kommer, har du känt dig ledsen, arg eller bara uttråkad? Ett annat knep är att ta till sockerfritt tuggummi, halstabletter, frukt eller bitar av t ex morot eller gurka när suget kommer.

säger: Hej! Jag blir så trött på alla skriverier om feta barn. En del barn är lite runda under en viss period och blir sedan i tonåren smala, något som alltid kallats för "barnhull". Visst finns det också feta barn, men de barn som inte är feta utan bara ser lite runda ut drabbas av samhällets spott och spe också. Ett av mina barn är lite rund - inte fet - och kan knappt gå ut längre för han är rädd att folk skall tycka att han är fet - vilket han alltså inte är. All denna jakt på normalviktiga leder till att även barnen blir magra och får problem med att både äta normalt och att förlora sin självkänsla.

Erika Forssell säger: Det finns tydliga gränser för vad som är övervikt och fetma bland barn. När man är fet riskerar man att bli sjuk i t ex diabetes och hjärt- kärlsjukdomar i förtid. Tyvärr ser man i studier att "barnhull" som du beskriver inte försvinner i tonåren på samma sätt som det gjorde för 20-30 år sedan.

anna säger: Hur vet man om barnen är farligt överviktiga. Finns det någon BMI man följer?

Erika Forssell säger: Om man räknar ut BMI på ett barn är gränsen för övervikt motsvarande 25 och fetma motsvarande 30 hos vuxna lägre hos barn beroende på hur gammalt barnet är. En 10-åring är t ex fet vid BMI 24 och en 5-åring vid BMI 19.

mikael.t säger: Vad tycker du är en bra sammansatt kost för en dag för ett barn?

Erika Forssell säger: Frukost på gröt eller naturellt fil och musli, lunch och middag enligt tallriksmodellen. Frukt och ev. hårt bröd som mellanmål, förslagsvis.

katja säger: Min son blir arg när jag sätter gränser. Hur ska jag på bästa sätt förklara för honom att det är för hans hälsa. Han kan äta hela dagen lång.

Erika Forssell säger: Att sätta gränser är svårt och man kan tvingas möta många konflikter! Det är viktigt att du står på dig och inte ger upp för din sons ilska så lätt! Förklara varför du sätter gränser och vad som kan hända om man äter hela dagen lång!

Helena säger: hej! när jag var 12-13 år började jag viktväktarna för jag var överviktig. jag gick ner 12 kg och idag är jag normalviktig 17-åring, men jag ångrar att jag gick med ibland. Man är superrädd för att gå upp i vikt nu och fick mkt mkt mkt större fixering vid sin vikt än vad andra har. Det måste finnas ngt bättre sätt för barn att gå ner. Jag tror inte man mår bra av att banta om man är under 15!

Erika Forssell säger: Det kan vara så att man blir mer fixerad som du säger, men de flesta skulle må ännu sämre om de aldrig gjorde något åt sin vikt! I dagens samhälle med mat och godsaker i överflöd måste de flesta tänka sig för och se upp för att inte öka i vikt.

säger: Var söker man hjälp? Vi har pratat med skolsköterskan, men hon sa bara att min dotter skulle promenera mer inga specifika kostråd eller någon uppföljning.

Erika Forssell säger: Många skolsköterskor har inte så mycket kunskap kring övervikt ännu. Prova även att uppsöka vårdcentral eller barnmottagning nära dig.

säger: Hur räknar man ut BMI på barn? Och hur ligger gränsvärdena?

Erika Forssell säger: BMI = kg/m2, dvs vikten i kg dividerat med längden i meter gånger längden i meter. Sedan finns en speciell tabell för gränserna för övervikt och fetma som vi använder här på sjukhuset. På vårdcentralen eller skolsköterskan finns också BMI-kurvor för barn som du skulle kunna be om. En 15-åring blir fet vid BMI 28 för pojkar och 29 för flickor, en 10-åring är fet vid BMI 24 och en 5-åring vid BMI 19.

Moderator säger: Då var det dags för sista frågan.

emme säger: Är det farligt att ge sina barn mat lagad på lightprodukter? Mina brukar t ex få lättmjölk och såser gjorda på minigrädde och minifraiche.

Erika Forssell säger: Nej, det är ingen fara att laga mat på lightprodukter till sina barn. Enda skillnaden med lätta mejeriprodukter är att de innehåller mindre mättat fett, och sådant är faktiskt inte bra för någon, inte ens smala personer! Lättmjölk rekommenderas dessutom av livsmedelsverket till alla över 3 år.

Moderator säger: Tack Erika, och tack alla som ställt intressanta frågor. Nu är chatten slut. Inom kort kommer du att kunna läsa hela chattet på aftonbladet.se/halsa och på aftonbladets föräldrasajt. Där kommer vi dessutom att lägga upp en BMI-räknare för barn.

Erika Forssell säger: Tack för era frågor! Hoppas ni blev nöjda med svaren.

ARTIKELN HANDLAR OM