Hjälp, mitt ex har PAS!

”Det var en mardröm att inte få träffa min som och inte veta var han var”

Patrik och hans ex har varit separerade i drygt fem år. Gång på gång undanhålls Patrik från information och viktiga beslut som rör sonen.

– Jag känner mig så frustrerad och maktlös, säger han.

En dag för fem år sedan blev Patrik lämnad av sin sambo. Under armen bar hon treåriga sonen Wille. Det blev början på en femårig konflikt som ännu inte är över.

– Hon flyttade utan att berätta varför, vart de skulle ta vägen och hur hon planerade för Willes framtid, säger Patrik. Visst hade vi glidit ifrån varandra, men det drastiska beslutet var ändå överraskande.

För Patrik var det en självklarhet att sonen skulle bo lika mycket hos båda. Men trots att paret har gemensam vårdnad och därför ska besluta saker tillsammans, dikterade exet Malin villkoren, som ändrades från dag till dag. Ena veckan fick Patrik träffa sin son för en lekstund varje dag – nästa vecka vägrade Malin att svara i telefonen.

Till sist vände sig Patrik till tingsrätten. Då tog Malin sonen från dagis och gick under jorden i en hel månad.

Hon ljög i rätten

– Det var en mardröm att inte få träffa Wille och inte heller veta var han var. Än idag börjar jag nästan gråta när jag tänker på den tiden, säger Patrik.

Tingsrätten beslutade att Wille skulle bo hos Malin till 60 procent.

Patrik är upprörd över att hans ex ljög i rätten.

– Hon sa till exempel att jag var ute på nätterna med Wille och att jag och Malin aldrig pratade med varann, fast vi – med undantag från de perioder hon höll sig undan – pratade i telefon varje dag. Än i dag hittar hon på saker som att jag vägrar skriva under viktiga papper, fast jag aldrig har fått dem.

Livet som skild förälder har fortsatt att präglas av samarbetssamtal och utredningar. Vissa perioder har det lugnat ner sig, sen har det blivit bråk igen.

Svårt att gå vidare

Oräkneliga telefonsamtal under umgängesdagarna, falska anklagelser, undanhållande av information – Patrik känner igen mycket av PAS symptom och varningstecken hos Malin.

– Men hon har aldrig kunnat vända Wille emot mig, även om jag förstår av hans kommentarer att hon brukar tala illa om mig. Jag undrar vad han egentligen tänker om allt det här. Jag vet aldrig vad jag ska svara när han frågar varför han inte får bo mer med mig. Säger jag att det är hans mammas fel är jag ju inte bättre än hon.

Patrik har funderat mycket på varför Malin agerar som hon gör.

– Hon vinner ekonomiskt på att ha större del av vårdnaden, men förutom den biten fattar jag ingenting. När jag berättar om mina problem tror folk att jag har slagits eller varit otrogen, men det finns inga skäl. Jag känner mig så frustrerad och maktlös. Vi kommer aldrig vidare.

Fotnot: Malin, Patrik och Wille heter egentligen något annat.

Det här är PAS

Lider ditt ex av PAS?

Du kan börja misstänka det om han eller hon

Smyglyssnar ditt ex på ditt och dotterns telefonsamtal? Blir din före detta ledsen när barnen kommer hem och berättar att de har haft det toppen hemma hos dig? Undanhålls du från viktig information som gäller barnen? Det beror nödvändigtvis inte på att ditt ex är medvetet illvillig. Han eller hon kan lida av PAS, en psykisk störning som drabbar skilda föräldrar. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas relationsfrågor. I dag berättar Patrik om hur hans ex har ägnat sig åt umgängessabotage sedan separationens första dag.

Terri Herrera Eriksson

Publisert: