"Prinsen var inte nykter"

RELATIONER

TV 4:s VM-profil Suzanne Sjögren om mardrömsintervjun med Joachim

1 av 4 | Foto: Fullt upp "Hetsen under BM går inte att beskriva", säger Susanne Sjögren om att jobba under fotbolls-VM i Tyskland.

TV 4:s VM-drottning Suzanne Sjögren har lärt sig hantera nakna idrottsstjärnor, maktspel och tuffa deadlines.

Men när den danske prinsen dök upp onykter i studion blev det kaos.

— Det var en mardröm, berättar hon.

Suzanne Sjögren gör sitt första fotbolls-VM. Något av det mest prestigefulla en journalist kan bli utskickad på.

– Att få göra VM i fotboll är så klart stort, men man brukar säga att OS är det största av allt, berättar Suzanne, som förmodligen har det målet i sikte utan att nämna det.

Hennes karriär har nämligen varit utan krumbukter. Från reporter på Sydnytt till sportreporter på TV 3, programledare och nu ankare på TV4:s sportredaktion.

"Hets under VM"

Under fotbolls-VM i Tyskland har hennes roll varit att punktbevaka det svenska landslaget.

– Hetsen under ett VM går inte att beskriva. Det är nog ingen som fattar hur det är att jobba i den här miljön.

Hetsigast är det i ”mixed zone”, där journalisterna väntar ut spelarna för att få kommentarer efter matcherna.

Under VM skiljs spelare och journalister åt av stora kravallstaket och det är nästan slagsmål om de bästa kommentarerna från stjärnorna.

– De flesta spelarna väljer på måfå var de ska stanna, och du vill ju att de bästa spelarna ska stanna just vid din mikrofon. Tillfredsställelsen när de gör det är obeskrivlig.

Tusentals intervjuer

Den erfarna sportreportern har gjort tusentals studio­intervjuer med kända personer under sin karriär, och det är mycket sällan hon tappar kontrollen.

Men det inträffade under fotbolls-EM i Portugal 2004.

Suzanne Sjögren hade gjort allt för att få någon från det danska hovet till studion för att kommentera de danska framgångarna, och efter mycket jobb fick hon klart med prins Joachim.

Luktade sprit

– När han väl kom till studion var han inte nykter. Han luktade sprit och snackade och snackade. Jag förstod inte ett ord av hans danska – trots att jag är från Skåne, ha ha.

– Det var en mardröm. Jag kunde inte ställa några följdfrågor eftersom jag inte förstod vad han svarade, och producenterna skrek i min öronsnäcka: ”Runda av, runda av”. Jag fick avsluta intervjun ganska hastigt.

– Han var väldigt trevlig, charmig och mycket artig, men det var kaos i studion. Samtidigt är det sådana här situationer som är charmen med direktsändningar, berättar Suzanne som lärt sig hantera de mest udda situationerna i sportvärlden.

I omklädningsrummet

Hon förväntas bland annat att göra intervjuer direkt efter matcherna – även om det innebär att gå in i herrarnas omklädningsrum.

– Ha, ha, ja det finns inte mycket glamour över nakna hockeyrumpor och svettiga idrottsmän. Det finns faktiskt inget äckligare än att komma in i ett omklädningsrum. Det luktar fruktansvärt illa där inne, stinker.

– Jag är fortfarande generad när jag måste göra intervjuer i omklädningsrum. Vissa idrottsmän gör inget för att dölja sig. Ser jag någon som är naken brukar jag ge dem fem minuter och säga att jag kommer tillbaka.

En annan tuff sida av jobbet är hotbreven och mejlen med sexuella trakasserier.

– Ju mer frekvent jag förekommer i rutan desto mer konstiga mejl kommer det. En gång fick jag ett mejl från en man som skrev att ”i går såg jag dig på Kharma, jag var så nära dig att jag kunde ta på dig”. Då gick jag inte ut på ett bra tag.

Är mörkrädd

Numera tar TV 4 hand om all hennes post och går igenom alla mejl innan hon själv öppnar mejlkorgen.

– Nu när min sambo och jag flyttat till vårt nya hus, har vi skaffat larm och speciella glas i våra fönster. Jag är väldigt mörkrädd och min stora fasa är att få se ett ansikte sticka upp i fönstret, berättar Suzanne.

Det var tennisspelaren Niklas Kulti som sammanförde Suzanne och Anders Jensen på en nattklubb för ett antal år sedan.

Sambon ett bollplank

– Anders är min allra bäste vän. Vi har så mycket gemensamt och gör en massa saker tillsammans. Vi spelar golf, åker på resor, diskuterar. Han är också mitt stora bollplank när det gäller jobbet och kan utan tvekan säga till mig ”Hur fan ser du ut i håret?” eller ”Varför ställde du inte den frågan?”

Suzanne om...

Agneta Elmegård