Livmodern sprack – får skadestånd

RELATIONER

Elif skadades när mamma Havva vägrades kejsarsnitt

GÖTEBORG

Lilla Elif, snart 3, skadades svårt när mammas livmoder sprack vid förlossningen.

Nu får hon ett rejält skadestånd.

Och om en vecka ett nytt syskon.

Foto: Skadades för livet Elif fyller tre år i sommar. Hon kan fortfarande inte äta eller gå själv. "Men hon utvecklas hela tiden", säger mamma Havva.

Mamma Havva kände att något var fel och vädjade om kejsarsnitt. Men förlossningsläkaren på Mölndals sjukhus lät henne vänta. Hans kollega på dagskiftet agerade snabbt men då var det för sent.

Kände något var fel

– De tror att de vet allt men det var ju inte min första graviditet. Jag kände att något var fel i magen, berättade Havva för Aftonbladet i september förra året.

Livmodern sprack som i ett T. I journalen från 2003 står det:

– En del av placenta (moderkakan) ligger tillsammans med barnet i fri bukhåla.

Elif kan inte svälja, greppa ordentligt med händerna eller gå som en vanlig treåring. Hennes hjärna skadades av syrebristen.

Storasyster Aybüke, snart 9, är också förlöst med akut kejsarsnitt.

Havvas bäcken var för trångt när hon skulle föda Elif. Därför kunde hon inte föda på normalt sätt. Det talade hon om redan för barnmorskan på Mölndal.

Elif får nu ersättning för patientskada: kostnader, sveda och värk, bestående men. Pengarna placeras på ett konto hos överförmyndare.

- Jag är glad att hon får ekonomiskt stöd livet ut, om det skulle hända mig något till exempel, säger Havva, 29, själv utbildad undersköterska.

- Men jag önskar fortfarande att det aldrig hade hänt, att hon kunde gå, springa och cykla som ett vanligt barn.

Kan hända igen

Hon är gravid i vecka 35 - och orolig inför förlossningen. Trots att barnet ska förlösas med planerat kejsarsnitt. På Östra sjukhuset den här gången.

- Jag är rädd eftersom man aldrig vet vad som kan hända, säger Havva.

Läs mer:

Kerstin Danielson, Research: Patrik Nyberg

ARTIKELN HANDLAR OM