Jobb och barn – det går inte ihop

Stor enkät: Var fjärde mamma sjukskriver sig för att hinna med

Tre av fyra mammor är Sega damer. De får inte ihop tillvaron.

En av fyra har sjukskrivit sig – eller barnet – för att hinna med.

Det visar Aftonbladets unika nätenkät.

–Jämställdhetsarbetet har totalt misslyckats. Man har inte utjämnat arbetsbördan i hemmet mellan män och kvinnor, säger sociologen Mikael Nordenmark.

För de fackliga centralorganisationerna är livspusslet en viktig fråga. Många medlemmar känner sig som Sega damer.

– Vi märker ett jätteengagemang från kvinnor i den här situationen. Stress är en stor fråga bland våra medlemmar – och livspusslet är en del av stressen, säger projektledare Karin Hagman på TCO.

Nästan varannan mamma – 43 procent – känner i dag en påtaglig trötthet när de börjar jobba. Det visar en studie med 9000 mammor och pappor av forskaren Mikael Nordenmark.

– Kvinnorna upplever en ökad belastning när de fått barn. Det visar på svårigheterna för kvinnor att kombinera barn och arbete, säger han.

”Känner sig otillräckliga”

Den psykiska ohälsan har ökat dramatiskt bland svenska kvinnor.

– Kvinnor känner sig otillräckliga, även om de jobbar väldigt hårt. Det finns inte tid till återhämtning, säger Sven Nelander, utredare på LO.

Svenska kvinnor tar i dag ut 62 procent av alla sjukdagar. Och står för en större del av de längre sjukskrivningarna.

– I samma utsträckning som kvinnor kliver ut på arbetsmarknaden måste männen ta steget in i hemmet. Men det har inte hänt, säger Mikael Nordenmark.

Allra segast är småbarnsmammorna. De utför mest obetalt arbete i hemmet – 43 timmar i veckan – vilket är 16 timmar mer än småbarnspapporna.

Över 30 000 har svarat på Aftonbladets nätenkät. Tre av fyra mammor tycker att kvinnorna fått betala priset för ”jämställdheten”. Enda lösningen för många är att jobba deltid.

– Det är den enklaste vägen för kvinnor att få ihop livspusslet, eftersom det är socialt accepterat att kvinnor jobbar deltid, säger Lotten Sunna, en av redaktörerna för den nya boken ”Uppdrag: Familj”.

Män arbetar inte mindre

Men för män är det inte alls tänkbart att gå ner i arbetstid när de fått barn, enligt Mikael Nordenmarks studie. Bara var tionde pappa ville minska sin arbetstid med motsvarande lönesänkning. Medan fyra av tio mammor ville jobba deltid.

– Alla vill säga att de lever jämställt. Det är pinsamt – framför allt för medelklassen – att säga att man inte lever jämställt. Men all statistik visar ju att vi inte gör det, säger Ylva Elvin-Nowak, doktor i psykologi.

Den pressade tillvaron gör föräldrar till bedragare.

Var fjärde mamma – och var femte pappa – har sjukskrivit sig eller barnet, för att få mer tid för hem och barn. Det visar Aftonbladets enkät.

– Man har gjort detta till ett privat problem. Men det är ett samhällsproblem. Det är odemokratiskt att ha sådana strukturella ramar, att unga yrkesarbetande småbarnsföräldrar blir utslitna, säger psykologen och parterapeuten Sissel Gran.

Sverige – inte jämställt

Svenska politiker skryter med att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men de vägrar att se baksidan av myntet, enligt skribenten och debattören Elise Claeson.

– Det ser bra ut i statistiken att alla svenska kvinnor arbetar. Sverige ser ut som ett perfekt och jämställt land – på pappret. I själva verket mår både kvinnor och barn dåligt, säger Elise Claeson.

Känner du igen dig?

Se mamma Jessicas kamp mot klockan på morgonen.

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM