Dosa ska hjälpa kvinnor att komma ihåg sina p-piller

RELATIONER

Ny uppfinning varnar vid glömska

Smart liten låda lyser, låter och ger råd om du glömmer att ta dina p-piller.

Foto: Många slarvar med dem.

P-piller må vara mer än 99% säkert som preventivmedelsmetod men undersökningar visar att 70% av de kvinnor som använder p-piller glömmer bort dem en gång i månaden och 10% missar att ta dem vid mer än fyra tillfällen i månaden.

Därför har Lai Chiu Tang, en student vid Londons universitet, nu uppfunnit en dosa som ska påminna kvinnor om att ta sina piller i tid, skriver BBC på sin hemsida.

Alarmerar och vibrerar

Den elektroniska dosan som har fått namnet ”Remember” innehåller en karta med p-piller och känner av om innehavaren inte tagit sin dagliga dos. Om kvinnan glömmer sin tablett kan hon varnas på fyra olika sätt, antingen genom alarm, vibrationer, ljus eller genom kombinationen alarm/vibration.

Fler funktioner

Sedan ett par år tillbaks finns det redan enklare elektroniska påminnelsekort på marknaden men "Remember" har ytterligare funktioner.

Om kvinnan ignorerar varningssignalerna kommer dosan – som kommer ihåg när det senaste pillret togs – att rekommendera huruvida hon bör ta det glömda pillret, strunta i det för att ta nästa tablett i stället - eller om hon istället bör börja på en helt ny karta.

Anna Swantesson