”Graviditeten mischmasch av rykten, healing och vetenskap”

RELATIONER

Terri Herrera Eriksson om ökande fosternoja

Som gravid får man svara på samma frågor varje dag. Det är mest snack om vilken vecka man är i och hur planerad graviditeten var. Men en bubblare som har dykt upp är den oväntade kaffefrågan:

- Va? Dricker du kaffe? Fast du är gravid? Det kan väl aldrig vara bra?

Förra gången jag väntade barn var det bara antroposofmorsor med hennafärgat hår som ifrågasatte mitt (måttliga) kaffedrickande. Nu har det spritt sig till de breda svenssonlagren.

Överhuvudtaget tycks en markant ökning av fosternoja ha skett sen min förra graviditet för fyra år sen. Åh nej, det är pollenår i år. Då ökar risken för att mitt barn blir allergiskt. Kan fostret skadas av att jag flyger i vecka 12? Nej tack till ost, även om den är pastöriserad, man kan ju aldrig veta?

När jag var på en information för blivande mammor var det en orolig tjej som undrade hur hon skulle ligga när hon sov. Hon hade nämligen hört från olika håll att det var dåligt att sova på mage, rygg och på höger sida. Tack och lov var kvinnan som höll i träffen smart nog att säga det enda rätta: ligg bekvämt, och strunta i alla mer eller mindre vetenskapliga råd.

Man vet att man bor i ett i-land när kaffekonsumtion, liggläge och eventuella framtida allergier tar över graviditeten. Varje år föds hundratusen barn i Sverige och nästan alla är friska. Ändå är graviditeten en period av oro och stress för en massa svenska morsor.

Det lustiga är att nojorna alltid är selektiva. Samma mammor som noga förhör sig om huruvida öringen kommer från en insjö eller inte åker sedan glatt hem från BB med sin nyfödda i famnen istället för i bilstol. Du gråter över att du åt chevreost innan du visste att du var med barn. Ett år senare orkar du inte bry dig om att din krypande knodd äter jord och gamla matrester som hon har hittat bakom elementet.

Hur blev graviditeten och den första tiden som mamma en period så nedlusad av ”rätt” och ”fel” i ett enda mischmasch av rykten, österländsk healing och faktiskt vetenskap? När blev kaffedrickande lika tabu som ölhävning? Det kan inte bara vara Livsmedelsverkets fel, även om deras tre sidor långa lista om allt man ska undvika känns lite väl mastig? (och med en otillfredsställande blandning av eventuella risker och bevisade risker.)

När det blir för mycket varningar och faror orkar man inte ta in allt. Jag stänger istället av och satsar på det viktigaste – jag undviker att dricka alkohol och ta farliga mediciner. Och fortsätter att njuta av espresson, fullt övertygad om att det finns värre saker man kan utsätta sitt barn för.

ARTIKELN HANDLAR OM