Relationer

”Låt intressen bara vara intressen”

Av: 

Daniel Pernikliski

RELATIONER

Daniel Pernikliski: ”På vilket sätt låter man tjejer vara tjejer och killar vara killar genom att tydligt visa vad de förväntas intressera sig för?”

Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Egmont har två nya magasin för barn – ett för tjejer och ett för killar och det är så dumt så att man blir alldeles matt i kroppen.
 

”Varför kan man inte bara låta tjejer vara tjejer och killar vara killar?” är en otroligt vanlig kommentar så fort någon kritiserar varför man delar in saker i tjej- och killkategorier.

En vansinnigt irriterande kommentar därför att den är oerhört korkad och ogenomtänkt.

För på vilket sätt låter man tjejer vara tjejer och killar vara killar genom att tydligt visa för dem vad de förväntas intressera sig för?

Om det nu skulle förhålla sig så – som författarna av liknande kommentarer indirekt påstår, att vad någon i framtiden kommer att intressera sig för avgörs redan vid befruktningstillfället, beroende på om det blir en pojke eller flicka – ja då finns det ju ännu mindre anledning att försöka styra dessa individer i olika riktningar.

Då är det klart redan från början. Den gen som får pojkar att tycka om fotboll och den gen som får flickor att tycka om muffins och gulliga djur, räcker i så fall gott och väl som vägledning för att de ska hitta fram till sina intressen.

Ironiskt nog innebär kommentarer som den ovan en kritik mot att man skulle vilja jämna ut alla olikheter, när det i själva verket är precis tvärtom.

Genom att inte bestämma i förväg vad någon ska vara intresserad av, finns en chans att avslöja vad personen verkligen är intresserad av. Det främjar olikheter.

Att låta intressen bara vara intressen, fria från könsetikettering funkar för alla.

Både för de som tror att allt är förutbestämt och för de som inte tror att flickor som intresserar sig för fotboll och pojkar som intresserar sig för bakning, är någon sorts mänskliga avarter.

Publisert: