”I framtiden hoppas jag att Pride inte kommer att behövas”

avKatarina Wendelin

RELATIONER

Malin Finlöf bloggar på Wendela från Pridefestivalen

I dag rullar Sveriges färgstarkaste vecka igång när Pridefestivalen intar Stockholm.

På plats finns Wendelas Pridebloggare Malin Finlöf som lovar spännande inlägg om glammiga fester och politiska diskussioner.

Foto: Malin Finlöf

Hej Malin! Vem är du?

– Just nu är jag Pridebloggare för Wendela. Annars är jag en person som är väldigt förtjust i kultur och jobbar bland annat med experimentell scenkonst och konstutställningar. Jag är väldigt social och har många vänner som jag gärna träffar och roar mig med. Oftast går vi ut och tar en öl på Söder i Stockholm eller så går vi på ett kulturevenemang.

Vad kommer du att blogga om?

– Jag kommer att skriva om alla delar av Pridefestivalen, om både politik och sociala möten. Och naturligtvis skriver jag om festerna och vad jag ser där! Inte direkt om relationsintriger men jag gör sociala iakttagelser, upptäcker på plats.

Skvaller?

– Haha, nej! Jag nämner inga namn. Det handlar om sociala strukturer och hur grupper fungerar.

Vad kommer du inte missa under Prideveckan?

– Oj. Jag har ett schema med 47 programpunkter som jag absolut inte får missa. En utställning jag måste se är "Vem äger bilden av historien" på Armémuseum. Det är en queertolkning av deras basutställning och man frågar sig om 1700-talets människor var så hetero som vi tror. Jag tror att historiebilder är väldigt heteronorma och inte speglar verkligheten. Kanske får jag det bekräftat nu, att alla inte var hetero förr i tiden.

En aktivitet jag är glad över att missa är Interfems workshop kring inkluderandet och exkluderandet inom hbtq-världen, som riktar sig till kvinnor och transpersoner med utländsk bakgrund. Jag är etnisk svensk och får inte delta vilket är helt briljant! Jag är redan privilegierad och får nu uppleva hur det känns att inte få vara med. Men Pride comedy, homohumor, kommer jag gå på.

Ska den som inte är gay gå på Pride?

– Ja! Eftersom Pride är gratis i år så är det verkligen en möjlighet att gå till Pride park i Kungsträdgården och se och uppleva allt som händer. Försök hitta gemensamma nämnare, vad som berör och intresserar just dig. Det har inte med sexuell läggning att göra. Pride park är som ett smörgåsbord, perfekt för dig som är nybörjare där du gradvis får möta hbtq-kulturen. En bra programpunkt är diskussionen "Vad är kön & varför är vi så besatta av det" som Feministiskt initiativ ordnar. Kön är viktigt att diskutera även som heterosexuell.

Vad är förbjudet på Pride?

– Du måste ha ett öppet sinne. Om du till exempel möter en kvinna under Pride så ska du inte utgå ifrån att personen i fråga definierar sig så. Det är viktigt att låta människor definiera sig själv, något som är viktigt även utanför Pride.

Har du tips till den som vill flörta på Pride?

– Ja, det finns till exempel speed-dejting för kvinnor 30+. Mitt tips är att passa på. Nu har du möjligheten att träffa människor från Sveriges alla hörn i en glad gemenskap. Chansen att träffa en kärlek är stor under festivalen, och glöm inte festerna på kvällen; det är party i åtta dagar! Om du är ovan vid gayvärldens fester - var förberedd på att vad som helst kan hända.

Temat för Pride i år är öppenhet. Vad betyder det för dig?

– För mig handlar det om inställningen till människor. I framtiden hoppas jag att Pride inte kommer att behövas eftersom människor förhoppningsvis bär med sig den öppenhet som Pride står för, att man möter varandra med respekt och utan fördomar. Tänk om vi skulle kunna möta varandra på samma sätt under årets övriga 51 veckor. Det skulle gynna inte bara hbtq-världen.

Behövs Pride?

– Vi kommer att behöva Pride fram till den dagen när alla människor kan vara så trygga i sig själv att de kan gå i paraden och inte oroa sig över om någon tror att de är bög eller flata. När det inte längre bekommer en enda person så kan vi lägga ner. Genom att blogga på Wendela så hoppas jag att utan pekpinnar skapa en ingång för den som inte varit i kontakt med hbtq-världen. Jag hoppas att mina läsare blir underhållna av min blogg!

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq