Kan man vara kär i två samtidigt?

RELATIONER

Hanna säger: Hej Eva! Tack för fantastiska råd. Jag var länge mycket och obefogat svartsjuk på min sambo men har efter två års kamp i stort lyckats komma ur dessa känslor. Hur kan jag förutom att visa mitt ändrade beteende återfå tillit från min sambo?
Eva Rusz säger: Vad bra att du lyckats förändra ditt beteende! Tillit är något man förvärvar med tiden skulle jag tor din sambo kan säga han fått det. men du kan också be honom att då och då ge tig positiv feedback, så han och du tillsammans kan uppleva att det skett en öppning och ett känslomässigt närmande er emellan.
solveig säger: Kan det att man tycker att det mesta är bra vara ett tecken på att hålla ihop? Har ej så mycket kärlekskänslor men en kanonvän att dela vardagen med.
Eva Rusz säger: Akutell relationsforskning från USA säger att man oftast kan se att par har tre olika "stilar" att förhålla sig till gentemot varandra. En del har väligt stormiga men kärleksfulla relationer där sex ingår. Andra kan ha lugna, stabilare relationer där sex ingår men det är inte så passionerat som den förstnämnda. Den tredje "stilen" är att man lever ihop under respekt och omtanke men har en "sval" relation så också sexuellt. Men den är inte stormig, man är vänner s.a.s. Vi kan alltså leva på en mängd olika sätt i våra relationer och glöm inte att man tillsammans också man utveckla den om båda eller den ena har behov av detta. En relation måste vara dynamisk och behöver ses över mellan åren ung som vi servar våra bilar osv. Om du är nöjd med din typ av relation dvs ni båda är nöjda så är allt bra anser jag!
Therese säger: Mitt ex gjorde slut med mig i jan 2008 pga att han inte "kände tillräckligt mycket". Han har hört av sig i princip varannan vecka sedan dess, skickat blommor när jag fyllt år etc. Jag bröt helt i juli, klarade inte av en "vänskapskontakt". Han har nu hört av sig igen, säger att han saknar å vill träffa mig. Jag har hört det förut. Så fort jag ställer krav bangar han ur. Frågar jag vad han vill säger han bara enligt ovan. Dessvärre vill jag inget annat än att det ska vara vi. Vad ska jag göra? Jag har varit rak och tydlig. Det är som att vi inte kan släppa varandra, eller han mig...
Eva Rusz säger: Ja det blir ju jätetsvårt då det blir så gungigt och då ditt ex lever ut sin tveksamhet som han gör. Problemet med denna typ av relation kan bli att man blir fast vid varandra eftersom återföreingen och separationen vidmakthåller starka känslor som både är negativa och positiva. Jag tycker du skall själv fundera över ditts exs alla egenskaper och försöka bortse ifrån de känslor som står upp då ni ses/skiljs osv. Är han drömmannen? Har ni liknannde värderingar? Humor? Bra sexliv? Ville Ni vara ett team fungerade ni som det då det begav sig osv? Ibland fastnar man i denna typ av dystra dans tills en av parterna verkligen ger efter eller går. Stå på dig i dina behov hursomhelst! Backa inte!
lisen säger: Hej! Jag kommer på mig nu som då, för ofta tror jag, att jag kritiserar min kille. Han är så superfin och jag vill inte göra det. Men det som ibland irriterar mig kommer bara ut. Framförallt hans vikt/tränande. Vill att han ska se mera tränad ut och jag ger honom för ofta destruktiv kritik istället för konstruktiv kritik. Jag vill ju bara gott men det blir så fel. Hjälp!
Eva Rusz säger: Du har redan börjat förändra dig eftersom du är så medvetena om dina beteenden. Det är "bara" att dagligen öva dig i att hålla mun åd din negativa kritik är på väg att säga vad du tänker och istället öva dig i att byta ut den som ngt positivt. Öva och öva. det kommer att fungera det veta jag!
kjell. säger: hej Eva. Kan man vara kär i två samtidigt?
Eva Rusz säger: Ja det man man. "Ofta" är det ändå kanske på lite olika sätt. Det blir jätteförvirrande att känna så och ett tips är då att bara umgås med en i taget och så låta tiden och du själv utforska vem som du känner starkast för. Vi har olika känslomässiga behov och en partner kan inte leva upp till att möta alla dem, till 100%. Du får fundera över vilka som är absolut viktigast för dig osv.
Mr.M säger: Hur blir man starkare på att stå emot när en tjej stöter på en? Jag har flickvän och har alla gånger detta hänt sagt nej, men de finns alltid en någonting i mig som säger jo men gör de. Jag vill ju inte göra något så varför känner jag så?
Eva Rusz säger: Det är inte alls konstigt att du kan bli både smickrad och lite känslomässigt påverkad då ngn stöter på dig. Bekäftelsebehoven har vi alla, livet ut. Säg till dig själv att du gott kan slappna av och tycka det är ok ock kul att ngn flörtar och stöter men att du har gjort ditt val och tänker fortsätta älska din flickvän.
Jessica säger: Hej, min sambo och jag bråkar väldigt mycket om sysslorna i hemmet hur anser du? Ska den som tjänar mest betala mest? Eller ska båda betala lika mycket och dela på allt ansvar? Vi har fastnat och kommer inte vidare hur vi ska dela upp hemmets sysslor och räkningar, tips?
Eva Rusz säger: Det finns många olika modeller och jag har svårt att säga vilken som är bäst. Att söka dela ansvaret med alla sysslor hemma anser jag är ganska viktigt men sen bör man ju förstå att man kan byta sysslor beroend på vad man är bra osv eller att den ena kan kompensera med andra saker/ssyslor som gynnar teamet/familjen osv. En del har gemensam ekonomi andra sätter av en pott med pengar som skall räcka till gemensamma utgifter osv. Jag tycker att den som tjänar kan överväga att lägga lite mer om ni skall ha en "pott" tillsammans. Men allt detta bör ni diskutera igenom eftersom det inte är meningen då man lever ihop att den ena är "rik" och sparar sitt överskott och den andre" blir fattig" dvs inte har några ekonomiska medel kvar efter alla utgifter. Vare sig man är sambo eller gift så har man ju valt att leva tillsammans och det bör vara fokus för era lösningar!
Stina säger: Hej Eva! Jag är kär i en kille som säger sig vara "bränd" av sin gamla tjej. Hon krossade hans hjärta och nu säger han att han inte vill vara tillsammans med någon alls. Däremot vill han gärna umgås med mig, fast han vet vad jag känner för honom. Ska jag helt sluta vara med honom eller tror du att det finns en chans att det blir vi, om jag ger honom tid?
Eva Rusz säger: Jag tror det kan finnas en viss chans att att hans tinar med tiden, ju mer trygg han kan känna sig med dig. Men det är ju alltid en chansning. Fundera ett tag om tex hur länge du själv skulle kunna vara beredd att vänta? Och utvärderta i såna fall för dig själv ifall det under den tiden har skett några förändringar i rätt riktning!?
Alan säger: Hej! Jag nätdejtar en del tjejer, men de vill bara träffa mig en gång. Jag försöker vara trevlig och lyssna, och tycker att vi får kontakt, men det tycker visst inte de... Vad gör jag för fel?
Eva Rusz säger: Jag tror inte du gör ngt fel! Du har bara mött fel typ av tjejer och det har jag hört många andra uppleva samma sak! Kanske ska du själv vara mer "kräsen" innan du gåt på dejt? Ändra dina sökkriterier osv? Deppa inte, jag är säker då att det kommer att vända. Du kan ju tex i första samtalet säg att du verkligen inte bara vill dejta ngn en gång, utan ge det flera gånger. Tala t ex i telefon innan så kan du ju känna efter om ni ärpå samma våglängd innan ni ses!?
Ulrica Larsson säger: Hur vanligt är det att par bjuder in en extra man i sängkammaren?
Eva Rusz säger: Vet inte.
sara säger: Hej eva! Tack för en bra spalt! Jag har två frågor, den ena är att jag har varit tillsammans med min pojkvän i 5 mån och allt flyter på, jag vet vart jag har han och litar på han men konstigt nog så har jag haft konstiga drömmar om han nu det sista, just om otrohet, vad betyder det egentligen? Jag vet att han inte är det men det känns ändå obehagligt, min andra fråga är, han pratar konstant om sitt ex, mest negativa saker, han säger att han har kommit över henne men han kanske inte har gjort det i sitt undermedvetna, eller har jag fel?
Eva Rusz säger: Tack! Svårt att "tolka" fråga honom på ngt sätt. Det kan säkert vara så att du undermedvetet att tagit in det han säger. Man tror att vi drömmer om sånt vi upplevt eller hört för ca 24 timmar sen så det kan ju vara fullt möjligt att det din kille sägger mardrömmer du om. Berätta för honom vad som sker inom dig. Be honom kanske ta lite hänsyn till detta och försöka sluta att berätta allt han tänker kring sitt ex till dig.
Lena säger: Har dejtat en kille ett tag nu och känner att han är snäll och omtänksam. MEN han är arbetslös...folk omkring mig klagar på detta faktum och vissa tycker att jag ska dumpa honom. Jag blir såklart fundersam. Vi är 25 år.
Eva Rusz säger: Arbetslösa är tyvärr många människor runt om oss idag! Ta reda på vilka ansträngningar han gör och har gjort för att finna ett jobb? Är han bara passiv eller gör han ngt? Har han "alltid" varit arbetslös eller är detta en ny situation för honom nu? I själva begreppet arbetslös innefattar ju det att man skall få ett arbete på sikt? Peppa honom. Och om han är rätt kille för dig så skall du givetvis fortsätta umgås med honom. Det kommer säkert att ordna sig med jobb på sikt för honom och många andra som dessvärre har hamnat i denna svåra arbetssituaion.
Moderator säger: Nu är chattet slut för i dag. Eva chattar igen om två veckor, välkomna tillbaka då!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat idag! VI hörs som 2 veckor igen! Trevlig Halloween! Kram Eva