Läkarna separerade deras huvuden

RELATIONER

Australiska läkare räddade livet på tvillingarna Krishna och Trishna

1 av 3 | Foto: Trishna...

De små tvillingarna Krishna och Trishna föddes som siamesiska tvillingar fästa i varandras huvuden.

I natt lyckades australiska läkare separera flickorna och rädda deras liv.

– För sjukhuset är det här ett stort ögonblick, men för flickorna är det ett ännu större ögonblick, säger chefläkaren Leo Donnan.

Den kritiska operationen genomfördes på ett barnsjukhus i Melbourne natten till tisdagen. 16 neuro- och plastikkirurger opererade Krishna och Trishna, 2 år och 11 månader gamla, i över 27 timmar, uppger den australiska tidningen Sydney Morning Herald.

– Det här är en operation man bara lyckas med en gång, säger Leo Donnan.

25 procents chans

Läkarna bedömde att operationen endast hade 25 procents chans att lyckas. Men tvillingarna uppges må bra och läkarna är optimistiska.

– Separationsögonblicket var ett ganska surrealistiskt ögonblick. Det var en befrielse men jag tror att alla förstår att det fortfarande är en lång väg att gå och att flickorna har en mycket svår tid framför sig, säger Donnan.

Den stora frågan nu är hur flickornas kroppar och blodsystem kommer att reagera på att vara separerade.

Steg för steg

– Vi tar det steg för steg, man kan inte snabba på något sånt här, säger Donnan.

Plastikkirurger ska nu försluta flickornas huvudskålar med ben och hudvävnad för att förhindra infektioner. De kommer att förbli nedsövda i flera dagar, uppger Sydney Morning Herald.

Krishna och Trishna föddes som siamesiska tvillingar i Bangladesh. Föräldrarna lämnade bort barnen till ett barnhem i staden Dhaka. När tvillingarna räddades av läkare för två år sen var de mycket nära att dö.