Så sabbar du en dejt

Dejtingexperten om de största tabbarna du kan göra

Har du dåliga tänder, är humorlös och gift?

Då har du tyvärr mindre chanser till en lyckad dejt.

Experten Marie Hagberg vet vad som INTE får dejten på fall.

– Det absolut vanligaste felet vi gör är att bara prata om oss själva, säger hon.

Marie Hagberg är professionell matchmaker.
Marie Hagberg är professionell matchmaker.

Det finns drygt två miljoner singlar i Sverige – varav omkring 70 procent säger sig vilja träffa en partner.

Men dejtingvärlden är långt ifrån okomplicerad, och när man äntligen får till den där dejten finns det fortfarande mycket som kan gå fel.

Dejtingexperten vet råd

Nervositet, desperation eller akut ointresse; orsakerna till att råka bete sig märkligt på en dejt är många.

– Att vara för full eller för självupptagen är de största – och vanligaste – felen folk gör, säger dejtingexperten Marie Hagberg.

Men hon vet råd.

I nyutgivna boken Konsten att misslyckas med sitt dejtande, som hon skrivit tillsammans med Nina Jansdotter, delar hon med sig av 44 användbara tips om hur man på bästa sätt blir så dålig som möjligt på att dejta.

En handbok i tabbar, med andra ord.
Och det finns en hel del att undvika.

Singlarnas önskemål

I en undersökning som nyligen genomfördes av matchmakingsajten Parship framgick vilka egenskaper som är de MINST önskvärda hos en potentiell partner.

På förstaplats kom det icke gångbara konceptet "opålitlig", och därefter "oförskämd".

Oväntat nog kom egenskapen "gift" bara på fjärdeplats – vilket skulle innebära att det är värre med en humorlös dejt än en stadgad.

Andra perfekta metoder att ta till – om du inte vill ses igen – är att ta upp gamla ex, eller att bjuda på en allmänt negativ attityd.

– Klagar du mycket på saker på första dejten ger det garanterat intryck av att du är pessimistisk som person, säger Marie Hagberg.

Snålhet – en dödssynd

Och snålhet är en dödssynd, tillägger hon.

– Den som har bjudit ut på dejt tycker jag man kan förvänta sig ska betala, det spelar ingen roll om det är killen eller tjejen. Men det är ju allmänt känt att tjejer gillar att bli bjudna, och killar gillar att bjuda.

Att dricka för mycket alkohol är en stor miss – och tyvärr alldeles för vanlig, eftersom många vill bota nervositeten med ett glas eller tre, menar Marie Hagberg.

Inte heller brukar det vara en lysande idé att gå på offensiven och klargöra sina samtliga ståndpunkter i politiska och religiösa frågor i ett inledande samtal.

”Döm inte för snabbt”

Men en sak kan vara bra att ha i åtanke. Även om du lyckats hålla dig från att snubbla i de värsta dejtingfällorna, är det inte säkert att din dejt tycker sig ha gjort ett lika rättvisande första intryck.

Var därför inte för snabb att döma, råder Marie Hagberg.

– Ge alltid personen i fråga fler chanser än en. Många tänker "nej, jag kände inga fjärilar" och struntar i det efter första gången. Men ge det ett par gånger, då kan det börja hända saker, jag lovar.

Publisert: