Går det att få allt?

RELATIONER

Kristina-dagen: I dag pratar vi om kvinnor & stress

1 av 2 | Foto: ”Jag hade ständigt dåligt samvete och ville göra allt så bra”, säger Kristina Axén Olin som i april förra året hoppade av som finansborgarråd i Stockholm.

Stress, utbrändhet, alkoholproblem och psykisk ohälsa.

Allt detta ökar bland kvinnor i Sverige idag.

Om inte ens en superkvinna som Kristina Axén Olin klarar av att hålla alla bollar i luften – vem kan då göra det?

Det finns tre huvudsakliga anledningar till att kvinnor stressar mer än någonsin, och i allt större utsträckning lider av psykisk ohälsa och utbrändhet.

Det menar stressforskaren Aleksander Perski vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet.

Det första är höjda krav.

– Många av oss – män och kvinnor – upplever ökade krav på hur vi ska vara, bete oss, arbeta och så vidare. Men kanske tar kvinnor, främst de unga, till sig det i större utsträckning. Det handlar om att vara perfekt jämt – att klara av alla delar i sitt liv lika bra, säger han.

Tuffare klimat

En andra anledning som Aleksander Perski pekar på är att det rent objektivt är tuffare för tjejer att ta sig fram.

De måste anstränga sig mer och jobba hårdare för att få samma uppskattning eller uppnå samma resultat som en man, menar han.

– Det här är fakta, om man tittar på en klass nyutexaminerade universitetsstudenter så får tjejerna nästan genomgående lägre ingångslöner än killarna, säger Aleksander Perski.

”Måste sänka ambitionsnivån”

En som nyligen fått agera ansikte utåt för kvinnors stress är politikern Kristina Axén Olin (M).

I april förra året hoppade hon plötsligt av som finansborgarråd i Stockholm – klämd mellan ett toppjobb och svåra händelser i sitt privatliv mådde hon allför dåligt.

Hon menar att delar av ansvaret för att hon gick in i väggen är hennes eget.

– Man måste kunna sänka ambitionsnivån. Men jag hade ständigt dåligt samvete och ville göra allt så bra, sa hon då till Aftonbladet.

Hur kommer det sig?

– Jag är kvinna, höll jag på att säga (skratt). Kvinnor i min ålder är så otroligt ambitiösa. Vi ska jobba heltid och vara jätteduktiga på jobbet. Samtidigt ska vi helst baka bullar och sy gardiner. Och vara hemma när barnen är sjuka.

Traditionella roller i hemmet

Detta ser Aleksander Perski som den tredje bakomliggande orsaken till kvinnors ökande stress – rollen i hemmet.

Han menar att även de mest jämställda förhållandena lätt tenderar att bli ojämställda när det kommer barn.

– Många kvinnor tar gärna på sig rollen att vara den som tar hand om hem och familj. Det kan självklart vara av helt fri vilja – men det sker utan att det trappas ned på något annat.

I unga, mycket jämställda familjer menar Aleksander Perski att det lika gärna kan vara mannen som mår dåligt – om det är han som tagit på sig allt det som traditionellt varit kvinnans domäner.

Varför har det blivit såhär?

– Det är klart att media bidrar, genom att sälja en bild av den perfekta kvinnan/mamman/hustrun, säger Aleksander Perski.

Han menar att det kan vara svårt att ta sig ur det här tankesättet och stressbeteendet om man väl fastnat i det. Men hans råd är att jobba på självkänslan – och sedan ta itu med prioriteringarna.

– Välj vad som är viktigt för dig. Lär dig prioritera, och gå inte med på de idiotiska ideal som sprids i samhället. Viktigast är att de saker som kvinnor väljer och vill göra värderas lika högt och räknas lika mycket som de mer "manliga" jobben, säger Aleksander Perski.

– Och oavsett om man är man eller kvinna – man ska inte behöva göra allt. Ingen orkar med det.

Dagens fruntimmer: Kristina

Foto: Kristina Lugn.

Det finns 102344 kvinnor som har förnamnet Christina och det finns 175323 kvinnor som har förnamnet Kristina.

Kristina eller Christina är ett kvinnonamn, feminin form av Kristian och namn på flera svenska drottningar. Kristina betyder "den kristna". Namnet var som populärast på 1940- och 1950-talet men är fortfarande ett relativt vanligt namn.

Källa: Svenska Wikipedia, Svenskanamn.se.

Fruntimmersveckan på Wendela

På wendela.se gillar vi fruntimmer, och vi gillar fruntimmersfrågor. Så under den här veckan skriver vi varje dag om ett ämne som vi tror berör svenska fruntimmer idag.

Det här kommer vi att skriva om:

SARA: Kvinnor & fertilitet.

MARGARETA: Kvinnor & kvotering.

JOHANNA: Kvinnor & kärlek.

MAGDALENA: Kvinnor & kroppen.

EMMA: Kvinnor & vardagslivet.

KRISTINA: Kvinnor & stress.

Vi vill förstås veta vad DU tycker och tänker om de här frågorna så häng med och skriv i kommentarsfälten!