”Jag sålde hus och bil för att bli långseglare”

Foto: Foto: PRIVAT
Släkt och vänner hälsar gärna på. Här sitter Ann Ljungberg tillsammans med sin mamma på båten.
RELATIONER

För tjugo år sedan bestämde de sig – dags att lämna karriärerna och bli långseglare. I dag har Ann och Mats Ljungberg bott på båt i sex år och inte ångrat en sekund.

– Jag har omvärderat mitt liv, säger Ann.

När Ann Ljungberg träffade sin blivande man Mats hade han en dröm. Någon gång i livet ville han bli långseglare. Själv hade hon aldrig seglat, men gav det en chans. Och hon älskade det.

Mats och Ann började planera för ett kommande liv till sjöss medan de hade fullt upp med sina respektive karriärer inom IT-branschen, men det tog lite längre tid att komma iväg än vad de hade trott.

– Vi ville att båten skulle vara fullt utrustad, och så skulle vi sälja hus och bil. Det tog mer än tio år att fixa allt det praktiska. Nu har vi bara kvar ett litet torp i Sverige.

Gav sig iväg utan plan

När Ann och Mats äntligen gav sig av hade de ingen plan om vart de skulle åka. De hörde att Sevilla i Portugal var fint, så det blev första stoppet. Sedan dess har de varit på resande fot och tillbringat mest tid i länder runt Medelhavet. Just nu övervintrar de i London och bor då i båten.

Livet på båten är alltid spännande, berättar Ann, och de första åren passade hon på att vara ledig och bara njuta av tillvaron – då var planen att inte ha någon plan. Men hon ville inte bli pensionär vid 40 års ålder och startade därför en egen firma som författarcoach och förläggare. Jobbet kan hon sköta från båten så länge hon har internet. Anns och Mats nya chef är desto jobbigare.

– Vädret styr oss, och det kan vara rätt tufft. Vi är väldigt försiktiga med att ge oss ut i fel väder även om vi vill komma iväg, säger hon.

Den vanligaste frågan de får är om de aldrig längtar hem? Anns svar på den frågan är nej. Visst saknar hon sin familj och någon gång längtar hon efter en svensk maträtt, men varken hon eller Mats längtar efter livet på fastlandet.

Stärkt relationen

– Jag ser på livet med andra ögon nu, jag har omvärderat mitt liv. Det viktigaste är inte karriären, även om jag förr gillade det sättet att leva.

Dessutom har livet till havs stärkt parets relation.

– Det var lite konstigt att man skulle vara tillsammans hela tiden, men vi blev starkare. Man upptäcker nya sidor hos varandra varje dag.

Danielle Deasismont