”Haft sex med alla”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Relationsexperten: Viktigt vara rak med vad man vill

ANVÄNDER VARJE DAG ”Många ser det som oseriöst. Och jag kan hålla med om att man får skamförslag - folk vill ha sex”, säger Moa, 25. Hon och jämnåriga kompisen Elin använder dejtingappar dagligen och har båda träffat flera killar genom telefonen.
Foto: CAROLINA BYRMO
ANVÄNDER VARJE DAG ”Många ser det som oseriöst. Och jag kan hålla med om att man får skamförslag - folk vill ha sex”, säger Moa, 25. Hon och jämnåriga kompisen Elin använder dejtingappar dagligen och har båda träffat flera killar genom telefonen.

Ja, nej eller kanske.

Efter en snabb titt på din bild fälls domen. I de nya dejtingapparna går det undan.

- Hemskt att bedöma varandras utseende så, säger relationsexperten Jacqueline Joo.

Relationsexpert Jacqueline Joo

Med nätdejtingen fick den kärlekstörstande plötsligt en hel ­parad av möjliga blivande partners att kontakta.

Med de nya mobilapparna kan du hoppa över långa profiltexter och mejlkonversationer.

Det är bara till att bläddra runt i bildkarusellerna där det snurrar profilbilder. Under dem kan du trycka ”ja”, ”nej” eller ”kanske”. I vissa appar går det också att sätta betyg på andras bilder.

Skapar ett beroende

- Det är hemskt att bedöma varandras utseende så. Men alla blir ibland avvisade. Man måste lära sig att tackla det. Det är ändå ­viktigt att våga prova, säger KBT-terapeuten och relationsexperten Jacqueline Joo.

Hon ser att många kollar av mobilen var och varannan minut för att se om de fått något nytt meddelande. Snabbheten och tillgängligheten, menar hon, kan ­skapa beroende.

- Jag vet folk som sätter sig på en buss eller en tunnelbana bara för att de vill få nya människor i appen som är geografiskt nära, ­säger hon.

De nya dejtingapparna registrerar nämligen var medlemmarna befinner sig.

”Förhärligar våra styrkor”

Mattias Lundberg är KBT-psykolog och docent inom psykologi. Han tror att vi på grund av utseendefixeringen triggas att välja utmanande bilder till våra profiler.

- Man utmanas av att lägga ut en mer vågad bild, eftersom det ligger en förväntan i att få många svar, säger ­Mattias Lundberg.

Enligt honom är det ett naturligt beteende.

- Det är vanligt att vi förhärligar våra styrkor och låtsas glömma svagheterna. Vi ljuger på cv:et för att få jobbet och ljuger om hur duktiga vi är med tandborstningen för tandläkaren, säger han.

Det finns förstås fördelar med allt det nya.

- Det är perfekt för folk som har dåligt med tid, till exempel ensamstående småbarnsföräldrar. Men det är viktigt att vara rak i sin presentation. Är man ute efter kärlek och inte sex måste man skriva det. Och gå inte hem till en främling, utan dejta på offentliga ställen, säger Jacqueline Joo.

”Det går att hitta guldkorn”

Skamliga förslag och avklädda bilder. Både Moa, 25, och Elin, 25, är säkra på att det ändå går att hitta kärleken.

– Man måste leta och rensa bort de oserösa.

Båda är flitiga användare av dejtingappar. Oftast använder de Badoo, men även den nyare appen Tinder har gått varm i deras telefoner.

- Apparna hjälpte mig att komma över mitt ­­­­ex. Jag märkte att det fanns andra jag skulle kunna bli intresserad av, säger Moa.

Elin använder mest Tinder och nätsajten Happy pancake.

- Jag är positiv till dejtingappar, men efter ett tag känns det uttjatat att behöva svara på samma frågor tusen gånger. Man klickar alltid bra i text, men i verkligheten är det inte lika enkelt, säger hon.

Haft sex med alla

Elin har träffat 25-30 killar som hon fått kontakt med via apparna, men inget har blivit v­araktigt. Vid sju, åtta tillfällen har träffarna lett till sex.

Moa har träffat tre ­killar via Badoo. Alla ­hade hon sex med, men ingen kändes rätt för ett förhållande.

Det mest vågade förslaget hon fått kom från en kille som efter cirka fem minuters kontakt skickade en bild på sig själv. Han var naken och hade stånd som han hängt en handduk över.

Sitt livs kärlek

Trots många sexuella anspelningar tror Elin och Moa att det går att hitta sitt livs kärlek via mobilen.

- Man måste leta och rensa bort de oseriösa. Orkar man med skamförslagen kan man hitta guldkornen, säger Moa.

Fast ett problem är att många är inställda på att hitta den stora kärleken snabbt.

- När man träffas via kompisar är målet inte att man ska dejta, utan lära känna varandra på ett soft sätt. Det kan jag sakna när det gäller dejtingappar, säger Elin.

Fotnot: Moa och Elin heter egentligen någonting annat.

Publicerad: