Mejla

Aftonbladet

”Jag vill vara en äsch-förälder”

RELATIONER

Varför ska det vara så svårt med barn?

Det är ju egentligen så himla lätt.

På pappret.

Innan man fått dem.

När man bara drömmer om dem. Om kärleken och högläsningen och badet fullt av bubblor och inget hårstopp i avloppet eller HON KNÄCKTE ÄGGET FAST JAG SKULLE FÅ. Instagramföräldraskapet i en bild med ett pudrigt filter som heter Calm.

Psykologen Karl Eder har skrivit boken ”De 7 vuxensynderna- föräldrars vanligaste misstag och hur du undviker dem”.

Och jag vill ogärna vara politiskt inkorrekt men ska 1. En man 2. Utan barn, tala om för mig, en fyrabarnsmamma som har ­ångest fler timmar än det finns på ett dygn, hur jag ska vara med mina­ barn?

Jag tror att jag skrattar ihjäl mig.

Med detta sagt: jag vill hemskt gärna läsa Karls bok. Jag gör nämligen allt för mina barn. Och om det innebär att jag måste läsa en bok av en person som aldrig har tjatat om en läxa, plockat upp trosor och kalsonger från soffbordet, medlat bråk på Kik, kastat fyra orörda tallrikar i soporna etc etc etc så får det väl vara så då. Jag är en mamma, jag kan bära all typ av förnedring, inklusive bli inlindat uppläxad av en teoretiker som jag förmodar alltid får lösa Melodikrysset ifred.

Först tänker jag att det är ”fantastiskt!” att det bara finns sju. Sedan betar jag av de olika synderna och blir lite nedslagen.

Jag har lite problem med nyanserna förstår ni. Sansad och samlad, sansad och samlad. Är inte jag.

Jag ser framför mig en sammansmältning av alla de kompisföräldrar jag träffat på under min barndom. De jag älskade var de som tog det piano, som inte hetsade upp sig, som var förlåtande, som inte stressade. En sådan förälder skulle jag ju också bli, det hade jag bestämt.

• VAD HÄNDE MED DEN PLANEN?

Jag vill så rysligt gärna vara en äschförälder.

Så jag övar. Och jag misslyckas.

Varje dag samma mantra.

”Behövde jag ta den striden?”

Varje dag samma svar.

”Nej dumfan”

Det heter så ofta att vi föräldrar gör så gott vi kan. Men det är ju inte­ sant. Världen är full av folk som gör sitt allra sämsta. Visst ska vi vara snälla mot oss själva men vi behöver också skärpa till oss.

Ibland tänker jag att jag är en härlig mamma som är rolig och glad och snäll hela tiden. Sedan kommer barnen hem.

Klockan 22 är allt lugnt och jag var inte piano idag heller.

Så jag börjar om.

Varje morgon klockan sju: sju dödssynder att undvika.

Varje morgon klockan sju: en ny möjlighet att bli en förälder som säger äsch.

Wollins wow!

Se Ron Howards film ”Föräldraskap” från 1989 med en helt fenomenal Steve Martin. Feel good för alla föräldrar som feel bad.

Wollins wärsta!

Ingen nämnde Jessica Andersson i förhandssnacket inför första deltävlingen. Ingen. Och det är ju väldigt konstigt eftersom hon hade den bästa låten. Men den 41-åriga mamman klev ut på scen och slog alla. SÅ KAN DET GÅ

Av: 

Aftonbladet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malin Wollin