”F! har mer kraft än någonsin”

RELATIONER

Gudrun Schyman vädrar morgonluft med medlemsboom

Vårens nyval kommer att gynna de större partierna. Det är politiska experter överens om. Men Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman tror tvärtom.

– Blockpolitiken har fullkomligt kört i diket och många efterlyser andra alternativ, säger hon.

Foto: MATS KNUTSON Politisk kommentator på SVT

Spekulationerna är många kring vad nyvalet kommer att resultera i och hur svenskarna kommer att tänka, när de i mars röstar för andra gången inom ett år.

Experterna är övertygade om att många väljare kommer att lägga sina röster på de större etablerade partierna. Men Schyman håller inte med. Hon tror att ett nyval ökar FI:s chanser att nå över fyraprocentsspärren.

Egna valsedlar

– Den här gången får vi valsedlar upptrycka och distribuerade till alla vallokaler vilket i förra valet var en jätteuppgift för oss. Många väljare fick dessutom höra att det inte gick att rösta på oss när de kom till vallokalerna eftersom det inte fanns några valsedlar med vårt parti färdigtryckta, säger hon och fortsätter:

– Under förra valet fick vi så många nya medlemmar att vi har mer kraft än någonsin, med alla som vill vara med och jobba för oss. Idag har vi mer än tjugotusen medlemmar och är utifrån medlemsantal ett av de största partierna i Sverige.

Bortkastade röster

• Skulle det inte gynna er mer ifall era väljare stöttade en stark S-ledd regering i nyvalet. Det är väl mer troligt att en sådan regering skulle stötta era idéer än en borgerlig regering med stöd av SD?

– Det är därför vi väljer sida redan nu och går ut med att vi kommer att stötta den nu sittande regeringen. Men vi tror ändå att det i alla lägen är bättre att rösta på det parti som står för den förändring som du vill se i samhället. Även om vi inte når upp till fyraprocentsspärren så är vi med och sätter press på partierna så att de lyfter upp viktiga frågor.

• Finns inte risken att de som röstade på er i september upplevde att deras röster var förgäves och nu i mars lägger sina röster på ett större parti?

– Det kommer absolut finnas de som resonerar så, men det kommer också att finnas de som röstar på FI för att få ett parlamentariskt underlag för den sittande regeringen. Vi tror också att många är trötta på blockpolitiken, som fullkomligt kört i diket. Många ser att det behövs en ny kraft som kommer in och låser upp det blockpolitiska läget och fråntar Sverigedemokraterna möjligheten att bedriva sådan här politik. 

Tiotusentals förstagångsväljare

Enligt Statistiska centralbyrån, kommer nästan 50 000 svenskar ha fyllt 18 år sedan valet i höstas fram till nyvalsdagen den 22 mars. Schyman är säker på att det kommer påverka valutgången.

– Det påverkar våra möjligheter väldigt positivt. Vi har ett stort stöd bland förstagångsväljare och har ett stort ungdomsförbund.

Mats Knutson är politisk kommentator på SVT. Han tror inte på att FI skulle ha större chanser att nå över fyraprocentsspärren i nyvalet än i valet i höstas.

”Det stora hotet”

– En del rödgröna politiker kommer nog att hävda att en röst på FI är en bortkastad röst men det tror jag inte kommer att skrämma FI:s väljare, snarare tvärtom. Det stora hotet är däremot att valrörelsen kommer att handla mycket om regeringsfrågan och risken är att väljarna röstar på de partier som de med säkerhet vet kommer att komma med i riksdagen. Det skulle då kunna missgynna FI.

• Hur stor betydelse har det att FI nu får tryckta valsedlar?

  – Det finns en långsiktig trend i svensk politik där vi får allt fler partier och att de får fler och fler röster vid varje val. Det talar för FI det här valet men jag vet inte om det hinner få effekt så snabbt. Valsedlarna kommer nog inte att ha någon större betydelse. 

ARTIKELN HANDLAR OM