Bloggdrömmar? Så kan du lyckas!

En passionerad bloggare är alltid mest intressant, säger blogganalytikern Hans Kullin

Drömmer du om att starta en blogg?

Engagemang, passion och ett tydligt ämne kan göra den framgångsrik.

– Viktigast är att utgå från sig själv, säger blogganalytikern Hans Kullin.

De senaste åren har allt fler i Sverige börjat göra sin röst hörd på nätet – idag finns det hundratusentals olika bloggar. Och de allra flesta drivs av tjejer, enligt Hans Kullin som arbetar på en PR-byrå och som de tre senaste åren undersökt bloggsverige.

Drivkrafterna för många bloggare är viljan att uttrycka sig och att interagera med andra. Hans Kullin har själv bloggat sedan 2004 – och tycker det är ett kul sätt att komma i kontakt med folk.

– För mig är det återkopplingen som känns rolig. Jag hade nog inte bloggat om ingen reagerade på det jag skrev, säger han.

Passion viktigt

Det viktigaste för den som vill starta en blogg är att skriva om något som engagerar, tycker Hans Kullin.

– En passionerad bloggare är alltid intressantare än någon som skriver allmänt, säger han.

Själv ville han främst blogga om PR och media. Men i början tyckte han det var så kul att tycka till att det också började handla om politik, och andra ämnen. Han hade behövt rådet att fokusera mer.

– Koncentrera dig på ett ämnesområde. Hade jag varit mer fokuserad hade jag nog sluppit en hel del negativa kommentarer.

Bloggaren Hanna Fridén tror också det är viktigt att hålla sig till ett ämne. Hon är 22 år och startade sin blogg på Metro våren 2006. Det tog henne ungefär ett år att nå ut till en stor läsekrets. En bidragande orsak till att bloggen går bra tror hon är att hon är personlig, lite kaxig och att hon vågar uttrycka sina åsikter.

– Jag är väldigt mycket mig själv, jag skriver det jag tycker och diskuterar gärna med folk, säger hon.

Hon tror att många lästa bloggar fungerar lite som dokusåpor.

– Eller som en självbiografi. De som följer bloggen känner ofta att de är delaktiga i ditt liv, och därför är det väldigt viktigt att vara personlig.

Läs andra bloggar

Hans Kullin tycker att det är en bra idé att kolla in andra inflytelserika bloggar i samma nisch.

– Kopiera de ledande bloggarna, men gör vad de gör bättre. Försök att hitta nya infallsvinklar och ställa andra typer av frågor.

Genom att läsa andra bloggar ser man också vad som fungerar -– och vad som blir utskällt i kommentarerna. Men kritik får alla vara beredda på att få som bloggare, enligt Hans Kullin.

– Det är en balansgång, om du inte uttrycker några åsikter blir du inte intressant. Ett bra tips är att själv undvika att hoppa på andra bloggare. Har du en annan åsikt än någon ska du själv skriva som att du argumenterade öga mot öga vid fikabordet, inte bara haspla ur dig något, säger han.

Överhuvudtaget tycker han att man ska länka mycket, berömma andra bloggare som skriver bra saker, och vara öppen med var man får sin information ifrån.

Tänk på varför

Sist men inte minst behövs det mycket tid för att en blogg ska vara lyckad. Vill man ha riktigt många läsare krävs några timmar per dag, enligt Hans Kullin. Därför är det också bra att vara på det klara med varför man bloggar. För Hanna Fridén är målet att alltid producera saker hon kan stå för – som blir lästa.

– Jag vill nå ut med ett peppande och bra budskap till unga tjejer. Och jag får ofta brev från tjejer som haft problem med till exempel ätstörningar och som kollat vad jag gör och mått bättre. Det är helt fantastiskt och den bästa typen av bekräftelse, säger hon.

Både Hanna Fridén och Hans Kullin tycker att bloggen är värt allt arbete.

– Jag har fått mycket bättre självförtroende sedan jag startade min blogg. Man får både positiv och negativ respons, men övervägande positiv, säger Hanna Fridén.

Vill du börja blogga?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN