Så dejtar du säkrare på nätet

Snabba möten en av orsakerna bakom fler våldtäktsanmälningar, skriver Brå i ny rapport.

Ändrade dejtingmönster är en av förklaringarna till att fler våldtäkter anmäls. Karin Adelsköld på nätdejtingsajten Mötesplatsen tipsar om vad du bör tänka på inför träffen.

Anmälningarna mot våldtäkter har fördubblats de senaste åren, till 3500 förra året. Främst gäller det fallen där offret inte känner gärningsmannen - de har ökat med 10 procentenheter mellan 1995 och 2006. Och en möjlig förklaring som Brå har tittat på är nätdejtingen.

– Idag är det fler snabba möten mellan människor som inte träffats tidigare. Nätdejting kan vara en faktor, men också att nöjeslivet har utvecklats under den här tiden, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Hon menar att det skrivits mycket om så kallad grooming, där barn blir kontaktade på nätet. Men riskerna med kontakt via nätet diskuterats inte i samma utsträckning när det handlar om de vuxna.

– Det är enkelt att komma i kontakt med barn på nätet, men egentligen lika enkelt att komma i kontakt med de vuxna, något som också kan leda till övergrepp.

Sexuell jargong

Tonen på nätet är ofta explicit sexuell, och vissa är tydliga med vad de är ute efter, enligt Klara Hradilova Selin. Karin Adelsköld från nätdejtingsajten Mötesplatsen håller med om att det finns vissa som missbrukar nätdejtingsajterna. Tydliga varningslampor är personer som har mycket bråttom att ses eller som vill ses på natten.

– På nätet vågar nog också fler ge skamliga förslag. Fast då blir de oftast blockerade och åker ut, säger hon.

Hon påbörjade själv en undersökning kring övergrepp bland Mötesplatsens medlemmar för en dryg månad sedan – men hittade inte en enda anmälan.

– Ibland blandar man ihop nätdejting med att dejta på nätet. Vissa blir uppraggade på olika communities och liknande sajter. Men hos oss betalar man ju så vi har uppgifter på alla, då är man inte lika anonym.

Men även om tonen på nätet kan vara rå så börjar attityderna mot sexuella övergrepp generellt förändras. De senaste decennierna har det varit en stark opinion mot mäns våld mot kvinnor, och sexualbrottslagen har omarbetats vid flera tillfällen, påminner Jan Andersson, generaldirektör på Brå. Det är en annan orsak till de många anmälningarna.

– Våldtäktsdefinitionen har utökats. Det som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande är sen 2005 våldtäkt. Det sänder ut signaler om vad som är okej eller inte, och då anmäler också fler, förklarar Klara Hradilova Selin.

Fler våldtäkter av främlingar

Anmälningarna mot de flesta sorters våldtäkter har ökat, men särskilt mot de mindre grova övergreppen. Det skulle kunna förklaras med en ökad benägenhet att anmäla. Men mörkertalet för våldtäkter som begås av främlingar är lägre än för andra våldtäkter, vilket gör det troligt att dessa faktiskt har ökat, säger Klara Hradilova Selin. Hon vill inte spä på kvinnors rädsla för att träffa nya människor.

– Samtidigt får man inte vara naiv, även om man rent principiellt inte ska behöva vara rädd.

Även Karin Adelsköld tycker att det finns orsak att påminna om de enkla åtgärder som minimerar riskerna med nätdejting.

– Det tål att upprepas att man alltid ska träffas bland folk första gången man ses, aldrig hemma hos någon. Det är verkligen jätteviktigt.

Publisert: