Cp-skadade Frida – inte välkommen

avKarin Östman

RELATIONER

Friskolor ratar handikappade

Var tionde friskolerektor vägrar ta emot handikappade barn.

Trots att lagen säger att skolan ska vara öppen för alla.

– Jag blir inte förvånad men ledsen och besviken, säger Elisabet Jarebjörk, mamma till Frida som har en cp-skada.

Ledsen och besviken Frida Jarebjörk, 11, har en cp-skada. Mamma Elisabet känner igen skolornas diskriminering.

Utbildningsradions tre program Skolfront, Barnaministeriet och Skolministeriet har genomfört en stor granskning av friskol-orna.

Reportrarna ringde till 80 friskolor i Sveriges alla län. Först kollade de om det fanns plats för en 11-åring. Sedan berättade de att barnet hade ett handikapp.

– Det är ju ett trevåningshus som inte är handikappanpassat, sa en rektor.

– Vi är en liten skola med små resurser, sök kommunala skolor i stället, sa en annan.

Var tionde säger nej

Resultatet av rundringningen visar att var tionde friskola säger nej till att ta emot barn med funktionsnedsättningar. Drygt 40 procent av friskolorna har en klart negativ inställning till att anpassa skolmiljön för barnen.

Friskolorna bryter därmed mot lagen. Även barn med funktionsnedsättningar har rätt att få gå i skolan.

– Det är ett jättestort problem och ett dolt problem. Föräldrar går inte vidare och överklagar att deras barn inte får börja friskola eftersom det är så oerhört känslosamt och svårt. Man blir så förtvivlat ledsen för sitt barns skull att man inte orkar, säger Agnetha Mbuyamba, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Känner igen sig

Elisabet Jarebjörk från Stockholm känner igen sig. Hon har tidigare letat skola till sin dotter Frida, 11, och stött på negativa attityder.

Frida sitter i rullstol och går med hjälp av rollator. Skolarbetet klarar hon galant men hon behöver en resurs som är med henne för att till exempel ta av och på kläder.

– Skolorna är rädda att det ska kosta en massa och bli för dyrt. De är livrädda att man kommer med något som ska tynga dem.

I dag går Frida i en kommunal skola.

ARTIKELN HANDLAR OM