Nyfödd – och helt oönskad

RELATIONER

Manji dumpades av sina föräldrar

1 av 2 | Foto: föddes av surrogatmamma Innan Manji föddes skilde sig föräldrarna och ville inte längre ha henne.

LONDON. Hon gjordes på beställning av ett rikt japanskt par.

Men när surrogatmamman fött Manji ville de inte ha henne längre.

Den 13 dagar gamla flickan föddes av en indisk surrogatmamma. Hon fick liv av ett donerat ägg och sperma från sin japanske beställare. Men när hon väl var född hade paret gått skilda vägar och den 41-åriga kvinnan ville inte lägre ha något att göra med den lilla flickan.

Fel nationalitet

Mannen som är flickans biologiska far har inte rätt att ta henne tillbaka till Japan eftersom hon är född i Indien och kan betraktas som indisk medborgare.

När mannen bad att få adoptera flickan själv visade det sig att den indiska lagstiftningen förbjuder ensamstående män att adoptera flickor.

Nu ligger föräldralösa lilla Manji i ett juridisk limbo. Den japanska pappans 70-åriga mamma är på sjukhuset och ser till sitt barnbarn, skriver The Times.

– Farmodern blir så upprörd varje gång hon blir tillsagd att hon inte kan ta barnet från Indien. Lagstiftarna måste göra något åt situationen, säger doktor Sanjay Arya på kliniken i Anand i norra Indien.

Har ingenting

Under tiden kämpar juristerna för att hitta en lösning.

– Barnets föräldraskap, nationalitet och rätt till pass måste bestämmas. Det finns ingen tvekan om att lagen måste vara tydligare i dessa frågor, säger mannens advokat Indira Jaising.

Fick ett hus

Den sorgliga händelsen har väckt krav på nya lagar som reglerar den allt mer utbredda handeln med surrogatmammor. Kvinnan som bar barnet i nio månader fick ett hus värt 50 000 kronor och en månatlig lön om 700 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM