Hans nätkärlek var en bluff

Nev, 28, blev blåst av flickvännen – nu gör han tv om ’nätfiskar’

FISKETUR Nev och hans kompanjon hjälper en ung kvinna att leta reda på sin nätkärlek.
FISKETUR Nev och hans kompanjon hjälper en ung kvinna att leta reda på sin nätkärlek.

Den unga fotografen Nev Schulman blev kär i en ung kvinna på nätet.

Efter åtta månaders ­intensivt nätdejtande ­raserades allt.

Nätflörten visade sig vara en 40-årig gift mamma.

28-årige Nev Schulman hade fallit offer för en så kallad nätfisk, på engelska kallat catfish. Det är en person som inleder en relation med dig på nätet – men som ljuger om sin rätta identitet.

– I nio månader kommunicerade jag med henne via mejl och sms. Vi hade en väldigt romantisk relation. Jag ville såklart träffa henne på riktigt, men av någon anledning kom alltid saker emellan, säger Nev Schulman.

Till slut tog han saken i egna händer, satte sig i bilen och körde de 240 milen för att möta henne.

Det visade sig att hon ljugit om precis allt. Den kvinna han blev kär i existerade inte.

”Hon blev en fantasi”

– Min första reaktion var förvirring. Det tog ett tag innan jag förstod att personen jag pratat med inte existerade. Sedan kände jag mig ensam. Du vet, när du konstant fått mejl och sms från en person, och sedan tas detta ifrån dig.

Var du verkligen kär?

– För mig var det inte bara en seriös förälskelse, utan en sorts fantasi av att bli kär, och av att det kunde inträffa och att hon kunde vara precis det jag letade efter.

Men varför väntade ni så länge med att ses i verkliga livet?

– Jag tror inte att någon har för avsikt att spendera månader eller år utan att möta personen. Det är ett resultat av geografi och ekonomi – och i många fall möts man inte just för att den ena personen undviker det. Man blir indragen och håller ut. Om du kan rekommenderar jag alltid att ses ansikte mot ansikte, säger Nev Schulman.

Fick mejl från fler

Trots det som inträffat blev han och kvinnan vänner. Historien resulterade i en dokumentär. Efter den fylldes hans mejlkorg med brev från personer som alla ville berätta för Nev om sina bisarra nätdejtingupplevelser.

Nu har Nev Schulman och hans kollega Max gjort en tv-serie om fenomenet. Där får vi träffa personer som dejtat länge online men aldrig träffats – och behöver hjälp att ta reda på om det är en påhittad person, en så kallad catfish, bakom skärmen.

– Dokumentären var min historia, serien är andras historier.

Personfakta

Namn: Nev Schulman.

Ålder: 28.

Bor: Los Angeles.

Civilstatus: Förhållande.

Aktuell: Med serien ”Catfish – the tv-show” som hade svensk premiär på MTV i söndags.

Så avslöjar du nätets fula fiskar

Fiskar efter sympatier. Var vaksam om personen uppger att denne varit med om onormalt många tragedier som till exempel dödsfall, och allvarliga sjukdomar. Det är ofta ett tecken på att de vill ha sympati – och att det kan röra sig om en nätfisk.

Hittar hinder för att ses i verkligheten. Är personen seriös och seriöst vill träffa dig, så finns det inga hinder att mötas i verkliga livet.

Kan inte bevisa sin identitet. Kort och gott: Om personen inte kan eller vill bevisa att de är den de säger att de är – då är de inte den personen.

Hälften tycker att andra skarvar med sanningen

55 

procent uppger att majoriteten av vännerna ibland ger en förskönande bild av sig själva.

1 av 3 

ger då och då en förskönande bild av sig själva. Vanligaste sättet att försköna sig själv anses vara att bara lägga upp smickrande bilder på sig själv.

48 

procent skulle framställa sig själva precis som de är om de nätdejtade medan 40 procent skulle framställa sig som lite snyggare eller mer spännande än vad de är.

Källa: Undersökning av Norstat, där 513 personer i åldern 15–25 år svarat.

Publisert: