- Peppa kvinnor att föda naturligt

RELATIONER

Barnmorskans vädjan till kändis- mammorna

– Kändismammorna skapar en orealistisk bild hos unga kvinnor. Jag önskar att de i stället kunde gå ut och peppa kvinnor till naturlig förlossning och säga ”Vi kan föda”, säger barnmorskan Ingegerd Hildingsson.

I Sverige sker 14-15 procent av alla förlossningar med kejsarsnitt och antalet ökar. Enligt Världshälso- organisationen bör inget land i världen ha mer än 15 procent.

– Det vore förskräckligt om vi inte klarade av att föda naturligt. Riskerna är större vid kejsarsnitt både för mamman och barnet. Det är en stor bukoperation och det finns alltid risk för infektioner och blödningar. Dessutom kan det bli svårare för kvinnan att bli gravid igen, säger Hildingsson som just nu doktorerar på Karolinska Institutet.

Inte snyggare med kejsarsnitt

Även om kvinnorna är rädda för inför förlossningen ser inte Ingegerd Hildingsson kejsarsnitt som ett bra alternativ.

– Det har visat sig att kejsarsnitt inte botar förlossningsrädsla. De kvinnorna behöver annat, som samtalsgrupper. Om de får rätt hjälp väljer de oftast att genomföra en naturlig förlossning, säger hon.

Inte heller kosmetiska skäl duger tycker Hildingsson.

– Ett kejsarsnitt hjälper inte om man är rädd för att bli ful. Graviditeten förändrar kroppen ändå, oavsett vilket sätt barnet kommer ut på, säger hon.

Stressigt på BB

Men även om samhällstrenden kan skapa oro hos unga kvinnor tror inte Hildingsson att det är anledningen till att kejsarsnitten ökar.

– Det är mer bråttom i förlossningsvården i dag. Bemanningen är dålig. Vissa kvinnor behöver längre tid på sig att föda och det är inte alltid man låter dem ta den tiden, säger hon.

Det här gäller...

Läs mer:

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM