"En man som misslyckas får nya chanser"

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

De kvinnor som behandlats illa på jobbet vill glömma, och inte prata om det. Det berättar många som Aftonbladet talat med.

Kvinnorna skäms och är rädda att bli stämplade som omöjliga att jobba med.

Så här berättar Lena, 41, som haft höga chefsposter i över tio år:

Jag rekryterades till företaget för att ta över som vd efter 1 -1,5 år. Till dess ansvarade jag för en av företagets två divisioner. När konjunkturen gick ner gjorde min division ett dåligt resultat, och alla var överens om att det berodde på konjunkturen.

Då utsågs plötsligt en man som ny vd. Efteråt har jag förstått att styrelseordföranden fick kalla fötter över vad det innebar att få en kvinna i koncernledningen. Där sitter gubbar runt 60, de åker på sina möten, jagar och badar bastu och har en egen kultur.

Efter detta har jag bara haft bra resultat igen, men inte fått några erbjudanden om andra poster trots tidigare löften. Det känns jättefrustrerande. Jag har pratat med många som är överens: Om en kvinna gör ett dåligt resultat - då är HON dålig. Om en man gör ett dåligt jobb är det andra faktorer som styr än kompetensen. En man får nya chanser. Det är inte klokt. Nu känner jag mig ganska ensam och arg."

Här finns flest kvinnor i toppen

Maria högst i kvinnoligan

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Publicerad: