”Jag är 43 – och har aldrig haft en relation”

avUlrika Lidbo

RELATIONER

Tommy har svårt att hitta kärleken på grund av sitt jobb – Eva Rusz och ni läsare ger råd

1 av 2

Nej, Tommy måste inte ge upp sitt yrke för att finna kärleken, anser Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Däremot måste han ändra sitt antagande om att drömkvinnan ska sitta hemma och vänta på honom, säger hon.

Rusz råder dig.

I alla tider har män – och även kvinnor – haft jobb som inneburit att de tvingats vara åtskilda från sina nära och kära under längre eller kortare perioder.

Sjömän, flygvärdinnor och jourläkare är bara några av dem.

– Grunden till en bra parrelation läggs visserligen när man tillbringar tid ihop och lär känna varandra på djupet, men det kan man göra även om man inte är tillsammans dagligen, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Det handlar ju om vad man har att erbjuda varandra rent kvalitativt när man väl ses.

”Oro för att förlora kontrollen”

Att Tommy tror att kvinnan i hans liv måste ge upp allt för honom och passivt vänta på att han kommer hem från sina yrkeskörningar, kan bottna i oro för att förlora kontrollen.

– Kanske är han rädd för vad som kan hända när han är borta. Kanske tänker han att en kvinna som inte sitter hemma och väntar är en som sviker, säger Eva Rusz.

Enligt TransportGruppen, en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen, sysselsätter sjöfart, flyg och åkerier 220 000 personer i Sverige. Enbart åkerinäringen sysselsatte 61 000 personer år 2006.

”Gammaldags syn på kvinnor”

Eva Rusz råd till Tommy är att han ska utgå ifrån vem han är och vad han kan ge till en partner.

– Han skulle till exempel kunna leta efter en tjej som också har ett rörligt arbete och därmed lever på samma villkor som han. Någon som vet precis hur det är att längta hem och vara iväg flera dygn i sträck.

Eva Rusz anser att Tommy skulle vinna på att reflektera över sin kvinnosyn.

– Han har en ganska gammaldags syn på kvinnor.

Den dagen han väl träffar en kvinna och blir förälskad, måste han träna sig i att stå ut med att hon också har ett eget liv, och kanske till och med förutsättningar i sitt yrke, som påminner om hans egna.