Städa – och rädda kärleken

RELATIONER

Chokladaskar och weekendresor kan slänga sig i väggen.

Det som håller äktenskapet vid liv är husliga män, visar en brittisk undersökning.

– Jämställdhet fungerar alltså – jippie, säger Aftonbladets relations-expert Eva Rusz.

Att hålla kärleken vid liv med romantiska punktinsatser funkar inte, killar. Det är bara att plocka fram dammsugaren och göra er beskärda del av städning, disk och barnpassning.

I de parförhållanden där männen utför en stor del av hushållssysslorna och är aktiva föräldrar har kärleken nämligen störst chans att hålla, visar en ny brittisk studie. London School of Economics har följt 3 500 gifta par som fick sitt första barn under en vecka 1970.

Risken minskar

Undersökningen visar att skilsmässor var vanligast när kvinnorna började jobba – men om maken då började dra sitt strå till stacken i hemmet minskade risken.

Ju mer mannen bidrog, desto stabilare var äktenskapet, skriver The Daily Mail.

– Resultaten visar på att risken för skilsmässa bland arbetande mödrar minskar påtagligt när fäderna bidrar mer till städning och barnavård, säger en av forskarna bakom rapporten, Wendy Sigle-Rushton, till tidningen.

”Sex är bra också”

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz är inte särskilt förvånad över slutsatserna – även om hon inte tycker att blommor och choklad heller är att förakta för att hålla kärleken vid liv.

– Man ska nog ägna sig åt att kommunicera och ha bra sex också, men när männen engagerar sig i hemmet blir de ju delaktiga. Jämställdhet är fantastiskt, säger hon.