Ekologiska barn?

avTerri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi guidar dig
genom ekodjungeln

Skor, nappar, blöjor, leksaker, böcker…allt kan ha ekoinriktning. Aftonbladet guidar dig bland miljövänliga saker för barn.

Foto: Terri Herrera Eriksson
Anette Afzelius

– Jag väljer ekologiskt för att det inte har använts några gifter vid tillverkningsprocessen, säger Anette Afzelius på Ekologiska Barnmatsbutiken.

Ingen har väl missat att år 2007 har gått i miljömedvetenhetens tecken. Många har påverkats av larmrapporter om klimathotet och både utbud och efterfrågan på ekologiska varor har ökat markant.

För ett halvår sen öppnade tvåbarnsmamman Anette Afzelius Ekologiska Barnmatsbutiken på Nybrogatan 60 i Stockholm. Nästa steg är att utveckla en webshop med samma inriktning.

Varför ska man handla ekologiskt till sina barn?

– För att det inte har använts några gifter vid tillverkningsprocessen. Det är naturligtvis bra för miljön, men även bra eftersom barnen inte får i sig lika mycket gifter. Det har varit olika bud om ekologisk mat är bättre ur näringssynpunkt, de senaste undersökningarna tyder på att det är så. Fast för mig är miljöargumentet skäl nog att välja ekologiskt.

Det finns massa olika sorters miljömärkningar och aspekter att ta hänsyn till. Ska man exempelvis köpa ekologiskt odlad mat som transporterats med flyg? Eller är det bättre att köpa icke ekologisk, men närproducerad mat?

– Ja, ibland är det komplicerat. Det är svårt att vara hundra procent ekologisk som småbarnsförälder. Däremot kan man ha ambitionen att välja ekologiska produkter i den mån det går.

Vad gäller utbud har Sverige har legat efter i utvecklingen om man jämför med exempelvis Tyskland, Danmark och Storbritannien. Nu går utvecklingen snabbt framåt och Anette Afzelius tror inte att det en övergående trend.

– Visst kan det komma en svacka i framtiden, men jag tror miljömedvetenheten är här för att stanna. Och ju fler konsumenter som väljer miljömärkta produkter, desto billigare kommer de att bli, vilket gör att ännu fler väljer dem. Min dröm är att ekologisk mat ska bli norm, inte undantag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM