Feta barn blir lättare hjärtsjuka

RELATIONER

Kan dö i förtid i hjärtsjukdom

Foto: Allt fler barn rör sig för lite och äter för mycket.

Överviktiga barn löper större risk att i vuxen ålder drabbas av hjärtproblem och dö i förtid i hjärtsjukdom.

Det visar en ny dansk studie, rapporterar Svenska Dagbladet.

Barnfetman är ett växande problem i många länder i västvärlden. I exempelvis USA är vart femte barn i åldern sex till elva år fet eller överviktig.

Den nya studien som publiceras i veckans nummer av tidskriften New England Journal of Medicine, visar att risken att ett överviktigt barn ska drabbas av hjärtproblem, ökar med åldern.

Särskilt hög är risken för de pojkar som är överviktiga även som tonåringar, skriver SVD. Exempelvis löper en 13-årig pojke med 11,2 kilos övervikt 33 procents högre risk än en normalviktig att drabbas av hjärtsjukdom i vuxen ålder.

Studien som omfattar totalt 276 835 danska skolbarn som följts upp i vuxen ålder, visar att risken ökade med åldern. Den var tydlig från sju års ålder bland feta och överviktiga pojkar och från tio års ålder bland feta och överviktiga flickor.

Nästan alla danskar ingår

Enligt SvD har i stort sett alla danskar som gått i skola i Köpenhamn under perioden 1930 till 1976, och då varit mellan 7 och 13 år gamla, ingått i studien. De har då genomgått regelbundna obligatoriska hälsoundersökningar.

Uppföljningstiden var 46 år och under den tiden drabbades 10 235 av männen och 4 318 av kvinnorna av hjärtsjukdom, 3 113 respektive 991 av dessa avled i sjukdomen.

Forskarna har sedan undersökt de drabbades BMI i skolåldern och man har då sett en koppling mellan vikten i skolåldern och risken för hjärtsjukdom i vuxen ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM