Flicka dog efter könsstympning

RELATIONER

Nu förbjuder Egypten ingreppet

Varannan flicka mellan 10 och 18 år i Egypten är könsstympad.

Badour Shaker, 12, skulle bli en av dem – men hon avled på operationsbordet.

Nu förbjuder egyptiska myndigheter kvinnlig könsstympning en gång för alla.

Foto: AP
Blev bara 12 år Badour Shaker, 12, dog efter att ha könsstympats. Hennes död skakar Egypten.

Fallet med Badour Shaker, 12, har upprört hela Egypten. Enligt nyhetsbyrån AP betalade flickans mamma dryga 60 kronor till en läkare på en illegal klinik i staden Maghagh för att hennes dotter skulle könsstympas – men något gick fel och flickan avled.

Den tragiska händelsen har väckt en häftig debatt i Egypten. Bland annat har presidentens hustru, Suzanne Mubarak, tagit kraftig ställning emot ingreppet.

– Badour Shaker är ett offer för den grymmaste behandling kvinnor kan utsättas för, säger hon till egyptiska medier.

Förbud införs

Nu har också landets hälsoministerium fattat sitt beslut: alla former av kvinnlig könsstympning förbjuds, både på och utanför sjukhus.

– Det är jättebra. Förhoppningsvis kan andra länder följa efter, säger Louise Abubakar, kontaktperson för Risk, Riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning, i Göteborg.

Redan 1950 förbjöds läkare och annan personal på sjukhus att utföra kvinnlig könsstympning i Egypten, uppger AP. Resultatet blev att stympningarna fortsatte – men nu utfördes de istället av amatörer. 1995 infördes därför en lag som enbart tillät könsstympning på sjukhus, och bara i särskilda fall.

97 procent stympade

Louise Abubakar menar att ett totalförbud är det enda rätta.

– Det är svårt att komma åt en tradition som är så djupt rotad. Det behövs information och kunskap, och då är ett förbud ett första steg.

En undersökning som gjordes av Unicef 2003 visade att 97 procent av alla gifta kvinnor i Egypten är könsstympade. Bland de unga kvinnorna är siffran lägre, men enligt en nyligen genomförd studie är 50,3 procent av flickorna mellan 10 och 18 år könsstympade.

– Många förstår inte vad det innebär – men att könsstympa en kvinna är att skada henne för livet, säger Louise Abubakar.

Fakta/Könsstympning

Läs också:

Annica Lundbäck