Fick tvillingar igen – på samma dag

RELATIONER

Chansen är en påtiotusen miljarder

Foto: Fyrdubbel lycka För fyra år sedan föddes Hampus och Philip. Nu har de fått sällskap. Men någon egen födelsedag fick inte de nya tvillingarna Cecilia och Gabriel. De föddes på exakt samma datum som storebröderna.

Först kom tvillingarna Hampus och Philip.

Fyra år senare fick paret tvillingar igen – på samma dag.

– Chansen är en på tiotusen miljarder, säger matematikern Paul Vaderlind.

Mait Augustson, 33, och Johan Granström, 36, från Eslöv blev dubbelt lyckliga när det visade sig att de väntade tvillingar.

– Vi försökte i flera år och hade precis fått en tid på Sophiahemmets fertilitetsklinik. Då visade det sig att jag var gravid, säger Mait Augustson.

Tvillingarna Hampus och Philip anlände den 10 juli 2003. Fyra år senare blev dubbellyckan fyrdubbel. Mait var gravid igen. Med tvillingar.

– Precis som förra gången visade det första ultraljudet att det bara var ett foster. När barnmorskan sa att det var tvillingar trodde jag att hon skämtade, säger Mait Augustson.

Blev chockade

Hon ringde Johan och berättade det sensationella nyheten.

– Jag blev helt chockad. Det var ju makalöst. Sen började jag fundera över hur vi skulle lösa allt det praktiska. Bilen rymmer ju bara fem personer, säger Johan Granström.

Tvillingarna väntades till midsommar, men drog ut på tiden. Vattnet gick den 9 juli.

– Jag hoppades att de skulle vara snabba ut så de får sin egen födelsedag, säger Mait Augustson.

Men tvillingarna tog sin tid. Klockan två på natten den 10 juli var det dags. Cecilia och Gabriel prickade in exakt samma datum som Hampus och Philip.

Enligt Paul Vaderlind, matematiker vid Stockholms universitet, är oddsen att dra hem en högvinst på lotto betydligt högre.

– Chansen att få två tvillingpar som föds på samma dag är en på

tiotusen miljarder, säger han.

Har hänt två gånger

En koll med Tvillingklubben och Guinness rekordbok visade att bara två familjer i hela världen lyckats med samma sak.

Räcker tiden till?

– Fördelen med tvillingar är att de alltid har varandra att leka med och inte kräver tid från oss hela tiden, säger Johan Granström.

ARTIKELN HANDLAR OM