”Jag asgarvar varje dag på jobbet”

RELATIONER

Gry Forssell har ”sjukt kul” som radiopratare

1 av 3 | Foto: Gry Forssell.

Diamantringen på fingret skvallrar om att Gry Forssell har blivit fru.

Men maken Alex får vänja sig vid att dela sin hustru med andra.

Tack vare succén Sommarkrysset har hon blivit Gry med hela svenska folket!

När jag ringer Gry för att bestämma tid för intervjun håller hon som bäst på att köpa plantor på Zetas trädgård utanför Stockholm.

– Vi kan göra intervjun här, det är fantastiskt vackert, säger hon.

Och hon har rätt, när vi stiger in i den lummiga trädgården tittar solen fram mellan molnen och avslöjar en prunkande oas.

”Klippte som en demon”

– Min trädgård ser verkligen fruktansvärd ut, den är nästintill död, säger hon och skrattar. Jag är dålig på att ta hand om växter och har till och med lyckats ta död på en sån där garderobsblomma… För några veckor sedan gick jag lös med häcksaxen i vår trädgård. Jag klippte som en demon. Slingerväxter och krusbärsbuskar, vem fan äter krusbär, tänkte jag och klippte ner skiten (skratt). Men nu har vi fått en trädgårdskonsultation i bröllopspresent. Så det ska bli ändring på det.

Vi börjar ta bilder av Gry och trädgårdens gäster tittar nyfiket när de går förbi. Till slut är det en dam som inte kan hålla sig:

– Är det Gry? frågar hon leende.

– Ja, visst är det det, säger Gry.

– Du är så himla fin och trevlig, säger damen och tittar på Gry med stora ögon.

Många år i branschen

Gry tackar och ler tillbaka. Damen går ovilligt vidare och fotografen fortsätter sitt jobb.

Hur ofta stoppar folk dig när du är ute?

– Det är minst en varje dag, svarar Gry. Men det ingår ju i jobbet. Om man inte gillar det ska man inte jobba som programledare, eller så får man se till att ta mer betalt så att det känns värt det. Men ibland undrar man om folk inte har någon hyfs. Det var en kärring som en gång sa: ”Jaså, är det du som är Gry? Du är mycket snyggare på tv.” Jag menar, herregud, det är väl klart, då har man ju smink och är stylad… Diskussionsforum läser jag aldrig, där kan man bli sågad vid fotknölarna och det vet jag inte om jag skulle klara.

Även om Gry bara är 34 år gammal har hon många år bakom sig i branschen. Hon har jobbat med tv och radio sedan hon var 19 år, då hon gjorde ungdomsprogram i Växjö med bland annat Pernilla Månsson.

– Mamma såg ett programledarjobb i tidningen Journalisten, jag sökte och fick det. Där lärde jag mig jättemycket, de var väldigt noga med att vi skulle få feedback och lära oss av våra misstag.

”Inte fulast i klassen”

Gry flyttade från sin uppväxtstad Luleå för att jobba. Hon hade precis slutat gymnasiets barn- och ungdomslinje. Men det fanns inga tydliga planer på att jobba med barn.

– Jag valde vad som helst bara jag slapp matte och det var det enda program där man gjorde det. Dessutom gillade jag ju barn så jag tänkte: äh, va fan, det blir bra. (skratt)

Hon beskriver sitt tonårsjag som en medelmåttig hästtjej.

Hur skulle andra beskriva dig som tonåring då?

– Som en medelmåttig, jävligt pratig hästtjej. (skratt). Jag var väl inte fulast i klassen men tillhörde inte heller det coolaste gänget.

”Vi har sjukt kul”

Bara något år senare flyttade hon till Stockholm och gjorde program som ”Filmguiden”, ”Sommartoppen” och senare ”Silikon”. För de flesta är hon numera känd som Adam Alsings ständige följeslagare i radioprogrammet ”Äntligen morgon.”

– Alla frågar hur vi orkar gå upp så tidigt varje morgon och sitta i radio, men jag har verkligen insett att jag ska uppskatta mitt jobb. Jag asgarvar ju varje dag på jobbet, vi har sjukt kul. Dessutom finns det så många som går upp tidigare än oss men de får aldrig någon uppmärksamhet eftersom de inte hörs och syns på samma sätt.

På kvällarna är Gry oftast totalt utslagen. Det bästa hon vet är att gå och lägga sig samtidigt som fyraåriga sonen Vincent. Det vill säga runt åttatiden på kvällen.

– Men det viktigaste är att komma i säng innan 23, annars blir det segt.

”Alldeles för ung”

Fast i sommar har det varit annorlunda. Som programledare för Sommarkrysset på Gröna Lund har morgonstund bytts mot kvällssändningar.

– Det har varit ofantligt skönt att kunna gå ut och äta på kvällen och inte vara dödstrött innan klockan elva.

Hon ordnade till och med en vikarie för en lördag. Men inte vilken lördag som helst. Det var dagen då hon skulle vigas med sin pojkvän sedan sex år, Alex Kossek.

– Vi träffades på mitt jobb när han frilansade som tv-fotograf. Jag tyckte att han var söt och charmig. Men alldeles för ung.

Vem var det som stötte på vem?

– Haha, det beror på om man frågar mig eller Alex. Det var han som limmade på mig. Nä, jag skojar bara, det var nog ganska ömsesidigt. Men han var ju bara 22 då och jag skulle då rakt inte ha en 22-årig pojkvän?…

”Han frågade ju, haha”

Efter en blöt fest på Sturecompagniet hade Gry glömt åldersskillnaden och erbjöd Alex och hans kompis att sova hos henne eftersom de hade blivit utelåsta.

– Det var ett väldigt smart drag. Alex stannade hos mig i fem dagar. Det var supertrevligt, fast då visste jag ju inte att vi skulle gifta oss, haha.

Att det var de två blev dock klart ganska snabbt.

– Vi bestämde oss för att berätta om vi hade sex med någon annan.

Fem år senare friade Alex till Gry.

Var det viktigt för dig att gifta dig?

– Nä, faktiskt inte. Mina föräldrar var inte gifta och jag var aldrig särskilt mycket för att leka prinsessa i volangklänning när jag var liten. Men han frågade ju, haha.

130 bröllpsgäster

Hon beskriver Alex som omtänksam, snäll och otroligt pratig.

– Hans enda negativa sida är att han snackar mer än vad jag gör. Om allt: känslor och vårt förhållande. Han är mer som en tjej när det gäller sånt och jag är musslan… trots att jag är väldigt pratig själv. Fast samtidigt är det ju det jag föll för.

Hur är han som pappa?

– Han är världens bästa pappa: konsekvent, mjuk och kärleksfull. Jag tycker att vi båda är bra som föräldrar. Folk har så lätt för att tycka att de är dåliga som föräldrar. Jag förstår inte det. Man måste få tycka att man är okej.

Bröllopet hölls den 28 juli på Sätra brunn utanför Stockholm och 130 personer var med på bröllopet.

– De ordnade allt där och gästerna kom redan på fredagen. Eftersom de hade spa-avdelning hade gästerna redan sett varandra i bikini och kände varandra inför festen på lördagen, det var helt perfekt. (skratt)

Dirty Dancings ledmotiv

Gry avslöjar att hon alltid kommer försent och hennes bröllop var inget undantag.

– Vigseln skulle börja klockan fyra, men jag insåg att vi aldrig skulle hinna det så jag sköt på det till tjugo över, men det blev någon miss i kommunikationen så gästerna satt i kyrkan redan tio i fyra och fick vänta på oss i en halvtimma. Stackarna…

Blev du inte stressad då?

– Nä få saker stressar upp mig. Däremot blir jag på ruggigt dåligt humör om jag inte får äta ordentligt.

När festen sedan brakade loss var det helstekt lamm som serverades och bandet Blacknuss uppträdde. I stället för en klassisk bröllopsvals hade de valt flickfilmen ”Dirty dancings” ledmotiv ”Time of my life”.

– Det var grymt, vi dansade bara några takter, sedan kunde de andra sluta upp.

”Vi har det så mysigt tillsammans”

Trots att Gry och Alex nu blivit make och maka förändras inte vardagen så mycket för den lilla familjen. Sedan 2004 bor de i hus i Enskede, en av Stockholms villaförorter.

– Om man jämför med våra vänner som inte har barn är vi väldigt husliga. Vi lagar mat hemma varje dag men vi är inte överpedantiska och vi bakar inte bullar eller bröd. Fast vi gör vår egen müsli.

Hur viktigt är det för dig att leva i ett jämställt förhållande?

– Det är viktigt, men vi är absolut inte såna som räknar poäng efter hur mycket vi gör. Vi gör det som behöver göras. Städa, plocka undan, tvätta. Men ibland är det lätt att glömma bort och då säger vi: ”Hörrudu, nu har jag lagat mat i en vecka”. Alex har varit mer pappaledig än jag har varit mammaledig, så på det sättet är vi nog en väldigt modern liten familj.

Vill ni ha fler barn?

– Det är många som frågar, särskilt efter att Se & hör hade skrivit att jag blir mamma. Vilket såklart inte var sant! Men jag vet inte riktigt. Att få barn är det bästa jag någonsin har gjort. Det är så svårt att förklara hur det känns. Men man blir helt kär i den där människan och han betyder verkligen allt. Hela livet förändras radikalt och fokus flyttas, men livet är ändå precis som vanligt. Jag är ju samma människa som gillar att shoppa och gå ut. Det blir bara mindre viktigt. Sedan råkar ju vi ha fått världshistoriens mysigaste unge, så alla kanske inte känner likadant, (skratt). Dessutom är det lätt att tänka att det inte är så bra tajming just nu. Fast det är väl aldrig bra tajming. Och så är det så skönt att bara vara vi tre, vi har det så mysigt tillsammans.

”Hemsk mot Vincents tjejer”

Gry har själv vuxit upp utan syskon och verkar nöjd med sin barndom som ensambarn.

– Samtidigt är det väl nåt speciellt med syskon, de har man ju hela livet. Ja, jag vet faktiskt inte. Vi får se. Efter att jag själv har blivit mamma har jag verkligen förstått hur ens föräldrar känner. Jag har ju alltid vetat att de älskar mig, men nu inser jag verkligen HUR mycket. Det klart att man oroar sig. Är han lycklig? Har han kompisar? Och helt plötsligt förstår jag hur alla mammor måste känna när deras söner skaffar flickvänner. Fy, jag kommer vara alldeles hemsk mot Vincents tjejer.

Gry Forssell

Senast köpta...

5 favoriter...