Så blir du kompis-smart

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-15

Tio tips när vänskapen sätts på prov

Börjar din väninna flirta med din pojkvän kanske det är dags att fundera på hur bra vänner ni är egentligen.

En kompis drar sig för att betala tillbaka pengarna som du lånat ut, trots ihärdiga vinkar. Vad göra? Etikettexperten Sofia Larsson har lösningen på konflikterna som sätter vänskapen på prov.

Sofia Larsson har skrivit en bok om moderna vett och etikett-regler som kommer ut i höst. Där ger hon tips på hur man agerar i kluriga vardagssituationer och hur man blir ”relationssmart”.

– Jag får massor av förfrågningar om hur man till exempel gör slut med en kompis på ”rätt sätt” utan att vara plump, säger hon.

Varför upplevs det som så jobbigt att begära att få tillbaka pengar man har lånat ut?

– Det beror på att vänskap är ett helt frivilligt ”kontrakt”. I kärleks- och familjeförhållanden är det mycket tydligare att man hör ihop. Vänskap bygger på att man har utbyte av varandra och då är man rädd för att rubba den balans man har funnit, säger Sofia.

Kris 1: Pengar

En bekant sedan länge har inte lämnat tillbaka de fem tusen kronor som du lånade ut för flera månader sedan. Du vill ha tillbaka dina pengar, utan att låta alltför snål.

Kris 2: Parmiddag

Parmiddag! Nu är det bara så att du avskyr din kompis nya date. Blotta tanken på att höra en massa spydigheter från denna person under en hel middag får dig att rysa.

Kris 3: Flirtar

Din polare kan inte låta bli att flirta med din sambo så fort det serveras alkohol. Din sambo tycks inte ta illa upp, men det retar dig.

Kris 4: Vinspill

Det är fest och du är värd. Naturligtvis lyckas en av dina gäster spilla ut ett helt glas rödvin på din splitternya, svindyra soffa. Du biter dig i tungan för att inte skrika rakt ut.

Kris 5: Tävling

Varför känns det som om det är en tävling varje gång du träffar personen X? Så fort ni ska umgås inser du att ni bara försöker bräcka varandra i yrkesmeriter, studier, lön, golf och kärlek.

Kris 6: Otrohet

En av dina vänner är systematiskt otrogen mot sin partner när ni är ute. Han eller hon ber dig att ljuga när partnern ringer upp och frågar vad ni gör.

Kris 7: Sorg

En bekant har precis förlorat en nära anhörig. Du vill inte vara påträngande, men inte heller blunda för att hon är i djup sorg. Det slutar med att du inte vågar ta något initiativ alls av rädsla för att säga något plumpt.

Kris 8: Alkohol

Du misstänker att din vän har alkoholproblem. Varje krogbesök slutar med pinsamheter. Du börjar dra dig för att gå ut med honom eller henne och skickar ingen inbjudan när det vankas privata fester.

Kris 9: Bitterhet

Din väninna propsar på att ni ska ses, men varje gång ni träffas slutar det med att du för höra samma ältande om hennes privata problem. Hon spyr sin bitterhet och deppighet över dig, utan att ge något tillbaka. Du vill ”göra slut”, men vet inte hur.

Kris 10: Missunnsamhet

Din väninna berättar att hon är gravid och är bubblande lycklig. Du vill gratulera henne, men avundsjukan lägger sig som en hinna mellan er. Du har inte ens en relation och nyheten kommer som ett slag i ansiktet. Varför hon och inte jag?

Sara Milstead