”Det var självklart att fortsätta jobba”

RELATIONER

Sara tycker jobbet och föräldraledigheten kompletterar varandra

Att vara föräldraledig behöver inte innebära total frånvaro från jobbet i ett helt år.

En fot kvar på jobbet passar tvåbarnsmamman Sara Björklund utmärkt.

Foto: Behåller kontakten Sara Björklund vill inte tapa kontakten med jobbet under föräldraledigheten.

Sara Björklund födde sin andra dotter i somras. Hon är grundskolelärare och valde att fortsätta gå en handledarkurs som hon påbörjat innan hennes dotter föddes. Utöver kurstillfällena så handleder hon också en grupp lärare varje vecka.

– För mig var det självklart att hålla kvar vid kursen och handledningen även sen jag fått barn. Jag diskuterade det med min sambo innan vår dotter föddes och han tar hand om barnen när jag är borta. Det funkar jättebra för vår del, men det är absolut en förutsättning att man diskuterar hur man vill kombinera jobb och barnledighet och kommer fram till en lösning redan innan barnet fötts, säger Sara Björklund.

Inte stressad

Hon känner sig inte stressad av att hinna med både jobb och föräldraledighet utan tycker istället att de kompletterar varandra.

– När jag fick mitt första barn satsade jag inte alls på jobbet under föräldraledigheten, och på slutet längtade jag verkligen tillbaka. Den här gången kändes det viktigt att behålla kontakten med jobbet för att få mental stimulans och komma bort från mammatillvaron ibland. Jag mår mycket bättre när jag får kombinera föräldraledighet med utbildning och jobb och om jag mår bra och trivs med mig själv så gynnar det också mina barn, säger Sara.

Hon tipsar om att man inte bör ge sig in i för omfattande projekt som föräldraledig utan istället testa sig fram och, om det känns rätt, öka på sitt ansvar och sin arbetstid efterhand.

ARTIKELN HANDLAR OM