Så fixar du minne som en mästare

Emma, 14, tävlar i SM: Man måste koppla på alla sinnen för att lyckas

Första tävlingen Emma Andersson tävlar för första gången och hoppas att fler unga ska intressera sig för minnesträning.
Första tävlingen Emma Andersson tävlar för första gången och hoppas att fler unga ska intressera sig för minnesträning.

Kan du memorera en hel kortlek på under minuten?

Det kan snillena som i helgen gör upp om titeln i minnes-SM i Göteborg.

Men kan vi alla bli minnesmästare?

– Absolut! Det handlar bara om att träna, säger Idriz Zogaj, grundare till minnes-SM.

Idriz Zogaj, grundare av minnes-SM.
Idriz Zogaj, grundare av minnes-SM.

I dag och i morgon tävlas det i minne i Göteborg. Alla deltagare i svenska mästerskapet tävlar i tio olika grenar där de bland annat ska minnas ord, ansikten, siffror och kortlekar.

– Den allra bästa kan memorera en hel kortlek på 21,9 sekunder, säger Idriz Zogaj.

Alla träna minnet

Han menar att alla människor kan träna upp sitt minne och anser att minnesträning borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan.

– Det vi gör är en avancerad form av studieteknik och om små barn skulle lära sig dessa från början skulle de ha mycket lättare för all typ av inlärning, säger han.

Idriz Zogaj har själv varit regerande mästare i minnesteknik men är numera landslagstränare samt författare och speltillverkare. Enligt honom finns det många sätt att träna hjärnan i vardagen.

– Försök att minnas de första fem sakerna på din inköpslista genom att koppla in dina sinnen och göra roliga associationer, säger han.

Första tävlingen

Emma Andersson är 14 år och tävlar för första gången i juniorklassen. Hon är nybörjare på minnesträning och intresset väcktes när hon fick en bok i minnesträningstekniker i present för ett halvår sedan. Emma Andersson är duktig på matematik och har klarat av att lösa Rubiks kub.

– Men för att bli duktig på minnesträning behöver man även kunna koppla in sina kreativa sinnen, säger hon. 

Trea i världen

Chanserna att slå nya världsrekord i helgen är stor.

– Jag har möjlighet att slå rekorden i fyra grenar, säger Jonas "Esset" von Essen.

Han är regerande svensk mästare och rankas trea i världen. Nyckeln till hans framgång är hård träning i minnestekniker som går ut på att förvandla siffror till bilder och historier.

– Ditt telefonnummer blir till exempel en skådespelare som kräks upp sitt hjärta i sin sko, säger han.

Jonas von Essen menar att genom att förvandla sifferkombinationen eller annan abstrakt information till någonting roligt och begripligt kan man minnas informationen bättre och under längre tid.

”Essets” bästa minnestips:

Lär dig minnas pinkoder och namn

Pinkoder: Se till att associera siffrorna till någonting annat. Om koden till exempel är 1365 kan du göra om sifferkombinationen till två ord som betyder något för dig. 13 är otursnummer och 65 är åldern för pension. Ordet blir då oturspension vilket är lätt att minnas.
 

Namn: Släpp fokus på dig själv och koncentrera dig på personen du hälsar på. Välj ut något hos personen som du kan associera med namnet. Om personen till exempel heter Nina tänker du kanske på en kanin (Nina kanin i Bamse). Då kan du tänka på personens näsa som till exempel är spetsig. Nästa gång du ser Nina kommer du att minnas hennes namn eftersom du känner igen näsan och kan associera till namnet.
 

Använd minnet: Många som oroar sig för att de minns dåligt är egentligen tankspridda. Om du inte tänker på var du lägger dina nycklar kan du inte heller minnas var de är.

Publisert: