Engelska kyrkans attack på Svenska kyrkan

Tycker inte om Sveriges syn på homosexuella vigslar

Engelska kyrkan går till hårt angrepp mot Sveriges syn på homovigslar.

I ett brev skriver två biskopar till Sveriges ärkebiskop Anders Wejryd: "Det är problematiskt att svenska kyrkan välsignar homosexuella".

– Vi tänker inte vika oss i frågan. Vi ställer oss helt bakom samkönade äktenskap, säger Lennart Koskinen, biskop i Visby.

Lennart Koskinen, biskop i Visby.
Lennart Koskinen, biskop i Visby.

De två högt uppsatta och inflytelserika biskoparna Christopher Hill och John Hinds från Engelska kyrkan skrev nyligen ett brev till Sveriges ärkebiskop Anders Wejryd.

Där uttrycker de sin oro över Svenska kyrkans syn på äktenskap mellan samkönade.

Kan försvaga relationen

I brevet står bland annat att det är problematiskt att den Svenska kyrkan välsignar homosexuella och homsexuella vigslar eftersom "det som nu föreslås framstår som en fundamental omdefiniering av den kristna äktenskapsdoktrinen och av den elementära kristna antropologin.”

Engelska kyrkan menar att den svenska kyrkans beslut att tillåta detta, utan att först ha diskuterat det med dem, kan göra att realtionerna mellan kyrkorna försvagas.

– Det var ett väldigt engelskt brev. Artigt och skarpt på en och samma gång. De tycker att vi skött detta på ett undermåligt sätt, säger Lennart Koskinen, biskop i Visby.

Hur reagerar ni på brevet?

– Vi tänker inte vika oss i frågan. Hela biskopsämbetet ställer sig helt bakom samkönade äktenskap. Men vi kommer ändå att behöva göra en ordenlig pudel gentemot den Engelska kyrkan.

Koskinen säger att skälet till pudeln är att Svenska kyrkan inte har konsulterat frågan med den engelska så som de borde gjort.

– Kritiken är allvarlig och vi är angelägna om att ha fortsatta goda relationer med den anglikanska kyrkan, vi har inte råd att bryta den relationen. Så vi får be ordentligt om ursäkt men för den skull inte vika oss.

Varför tänker ni inte vika er?

– Det var samma sak när det gällde kvinnliga präster. Vi i Svenska kyrkan vågade då driva frågan och det har lett till att många andra kyrkor vågat gå efter. Hade vi inte gjort det hade frågan om kvinnliga präster fortfarande varit i sin linda.

–  Eftersom vissa personer blir kära av personer av samma kön, och det finns en naturlig variation i skapelsen, vore det ett hån och ren diskriminering att inte låta dem gifta sig, säger Koskinen.

Publisert: