”Ett glas O'boy – sen ut på scen”

RELATIONER

Barnstjärnorna erövrar rampljuset! Benjamin Wahlgren är 11 år – och redan ett namn

Foto: Vill ni se en stjärna... Just nu är Benjamin Wahlgren aktuell med ”Hujeda mig va många sånger”. I höst har han huvudrollen i musikalen ”Rasmus på luffen”.

De nya stjärnorna kombinerar artistkarriären med mellanstadiet.

Gör matteläxan efter scenkostymprovningen. Går direkt från kvartsamtalet till autografsignering.

Ett barnideal, som vi bara sett i USA, har kommit till Sverige.

Fascinationen för talangfulla barn har alltid funnits. På 1930-talet steppade 4-åriga Shirley Temple in i folks hjärtan och på 90-talet blev Macaulay Culkin känd som ”Ensam hemma”-pojken i hela världen. USA var landet som producerade barnstjärnor, inte sällan med sorgliga efterspel.

Men nu börjar de yngre förmågorna erövra Sveriges scener. I stort sett varenda tv-kanal har en egen talangtävling, där barn och ungdomar tävlar om kändisskap. De unga vinnarna får sedan sjunga i Allsång på Skansen, intervjuas i tv och tidningar och får uttala sig om allt från bästa sommarmaten till hur man lagar ett krossat hjärta.

Tvättäkta idoler trots att de inte ens har gått ut grundskolan.

Inga tips från mamma

Benjamin Wahlgren är bara elva år men har redan hunnit spela huvudrollen i musikaler, släppt en singel och vunnit Lilla melodifestivalen. Som son till en av våra mest kända svenska artister är han praktiskt taget uppvuxen på scen och han har inget emot att vara

i samma bransch som sin mamma.

– Det är kul. Men jag ber inte om några tips från henne och hon lägger sig inte i.

Det är inte ett egendomligt karriärval unge Benjamin har gjort. Så väl mamma (Pernilla Wahlgren), morbröderna (Niklas och Linus Wahlgren), som mormor och morfar (Christina Schollin och Hans Wahlgren) är eller har varit skådespelare eller sångare. Dessutom är syster Bianca med och turnerar med showen ”Hujeda mig va många sånger” för andra sommaren i rad.

Skräckblandad förtjusning

Showen gör fjorton stopp runtom i landet så det blir inget långt sommarlov för Benjamin, men han klagar inte:

– Jag får göra det jag tycker om. Jag kommer in till jobbet, träffar de andra i ensemblen, tar ett glas O’boy. Går in i sminket och sen ut på scen och kör järnet.

– Vi behöver ha barnstjärnor som en kontrast till våra egna liv, säger Stefan Nilsson, trendanalytiker på Trendgruppen.

Han menar att vi ser med skräckblandad förtjusning på barnstjärnor. Deras brådmogenhet och helyllenatur. De dricker inte, de knarkar inte och de har inte sex.

Tydliga gränser

Eva Arvidsson, legitimerad psykolog, säger att det är viktigt att det inte blir för mycket jobb för barn.

– Det viktigaste är att det inte blir för mycket allvar. Det ska vara roligt och i lagom dos. Det behövs vuxna som kan styra upp vardagen.

Att stå på scen och få fans är en ovanlig situation för ett litet barn.

Enligt Eva Arvidsson kan det skapa ensamhet och avstånd till andra jämnåriga. Det finns också en risk att man blir självupptagen.

– Alla barn behöver trygghet och rutiner och då behövs också motstånd och nej ibland. Tydliga gränser och träning i att anpassa sig till andra behövs. Som idol får du tidigt ett offentligt jag, och ett privat jag, och om du får lära dig att skilja på dem behöver det inte påverka självkänslan negativt.

Trendanalytikern Stefan Nilsson tror att vi kommer se mer av barnstjärnor framöver. De digitala medierna hjälper till att lyfta fram idolerna. Förut var det tidningen Okej, nu har fanbloggarna och hemsidorna oändligt utrymme för att berätta om unga förmågor.

– Just nu finns det ett behov av att se vad allmänheten kan, som i tv-programmen ”Idol” och ”Talang”. Så länge det behovet finns så kommer unga stjärnor att lyftas fram.

ARTIKELN HANDLAR OM