Prylar i all ära – det är idéerna som betytt mest

Terri Eriksson listar det hon menar betytt mest för kvinnorna

Vatikanen är alltid roligast.

Nu har deras tidning korat det som betytt mest för jämställdheten. Självklart kan de, av religiösa skäl, inte hålla på p-pillret. Det fick bli tvättmaskinen istället.

Synd bara att de inte läst samma undersökning som jag har gjort, att kvinnor lägger ner MER tid på tvätt nu än innan tvättmaskinen uppfanns. Antagligen för att man väntade tills saker var riktigt skitiga innan man orkade plocka fram baljan och tvättbrädan – idag räcker det med att man har haft ett plagg i två dagar så räknas det som smutsigt.

Paradoxalt nog har en av de hushållsmaskiner som var tänkta att minska arbetsbördan tvärtom ökat den.

Dammsugare, tvättmaskin och diskmaskin i all ära. Men jag tror inte att det är prylarna som har haft störst betydelse för kvinnans frigörelse – möjligtvis p-pillret, om det nu kan ses som en pryl. Det är idéerna och de politiska besluten. Några milstolpar i Sveriges demokratiska historia:

Rösträtt. Att rösta är bättre och viktigare än att tvätta.

Det faktum att kvinnor blir myndiga samtidigt som män, utan förbehåll. En självklarhet idag, men tidigare var det så att bara ogifta kvinnor fick bli myndiga. Gifta kvinnor hade maken som förmyndare. Lagen ändrades först 1921. Herregud, det är inte så länge sen.

Rätten att bestämma över sin egen inkomst.

Lika arvsrätt. Infördes tidigt i Sverige, redan 1845. Flera länder i världen har ännu inte kommit dit.

Diverse lagar om våld mot kvinnor. En man har inte rätt att aga sin hustru, all kvinnomisshandel på enskild plats faller under allmänt åtal, en man har inte rätt att ha sex med en kvinna mot hennes vilja – inte heller om det är hans hustru. Och så vidare.

Rätten att skilja sig utan förbehåll.

Kvinnolönerna slopades i Sverige 1960. Istället började lika lön för samma tjänst att gälla – även om vi i realiteten inte riktigt har nått dit än.

Föräldraförsäkring och möjligheten att dela den mellan föräldrarna. Även pappor har rätt att vara hemma med sina barn!

Fri aborträtt – att själv få bestämma över sin kropp och graviditet.

Rätten till förskola (finns i Sverige – utom möjligtvis i Huddinge kommun där barnomsorgsgarantin inte funkar alls).

Erkänn att allt detta smäller högre än alla hushållsmaskiner och vitvaror i världen.

Publisert: