Familjerelationer

Den intelligenta spjälsängen

RELATIONER

Ska minska risken för plötslig spädbarnsdöd

Brittiska studenter har uppfunnit den ”intelligenta” spjälsängen - som vaggar barnet till sömns och kollar temperaturen under täcket.

Tanken är att sängen ska minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Sistaårsstudenterna vid Coventry University har tagit fram den ”intelligenta” sängen som en del av sitt examensarbete, skriver BBC. De tyckte att den traditionella barnsängen var i behov av uppfräschning.

För hög temperatur

Studenterna intervjuade barnsköterskor, barnmorskor och föräldrar, som alla pekade på nyblivna föräldrars skräck för plötslig spädbarnsdöd.

Eftersom en av orsakerna till plötslig spädbarnsdöd tros vara för hög temperatur i sängen, blev temperaturkontroll en viktig detalj.

Det finns flera olika tillval till sängen - bland annat en flaskvärmare och en höj- och sänkbar madrass för att underlätta vid exempelvis blöjbyte.

Sängen gör det också möjligt för föräldrarna att övervaka sitt barn från ett annat rum.

Finns inte i handeln

– Många moderna hem är utrustade med ett nätverk som styr belysning, uppvärmning och säkerhet, och vi tyckte att det skulle vara en god idé att länka barnsängen till det nätverket, säger Paul Byass, en av studenterna, till BBC.

Ännu finns dock inte sängen att köpa i handeln.

– Gensvaret har varit otroligt, och många föräldrar frågar varför sängen inte redan finns på marknaden, säger Adam Treen, en annan av studenterna.

Mia Carron

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer