Mer sex gör dig friskare

Bränner upp till 300 kalorier i timmen

Kärleksfullt sex värmer hjärtat, det vet alla.

Men visste du att sex gör dig frisk - och hjälper dig hålla formen?

Nu är det bevisat.

Foto: GETTY IMAGES
Ett gratis träningspass Nu är det bevisat: sex är bra motion, läkande och bra för matsmältningen. Men sex för bara en kväll ger inte samma resultat, den positiva effekten bygger nämligen på en bra relation.

Det är den brittiska hälsoorganisationen NHS som presenterar undersökningen, som visar att ett sunt sexliv inte bara ökar din mentala hälsa - utan även gör underverk för din fysik.

Enligt NHS kan man förbränna upp till 300 kalorier i timmen under ett samlag.

De hormoner som frigörs vid utlösning gör oss lugnare, minskar stress och stimulerar och stärker immunförsvaret. Eftersom vi dessutom använder stora muskelgrupper under ett samlag sätts hjärta och lungor i arbete, och vi blir starkare och piggare.

Ger maximal effekt

Kerstin Uvnäs-Moberg är professor i fysiologi vid Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala och har länge forskat i hormonet oxytocin som utsöndras vid beröring och i situationer präglade av välbehag och njutning.

- Sex är ju väldigt mycket beröring, så det ger en maximalt positiv effekt, säger hon.

- Ett aktivt sexliv i en sund relation gör att man blir lugn, mer social, blodtrycket sjunker och smärttröskeln blir högre. Det har dessutom både en läkande effekt och är positivt för matsmältningen.

-Det här är sannolikt förklaringen till att man ser så många positiva effekter av bra relationer.

Relation ett måste

Att ha sex bara för en kväll ger inte samma effekt, eftersom det bygger på att det är en riktig relation mellan människor.

- Och bäst av allt, det är ju dessutom både gratis och biverkningsfritt, tillägger Kerstin Duvnäs-Moberg och skrattar.

Så mycket förbränner du:

Läs mer:

Kajsa Sigvardsson