Inget sex före valet

RELATIONER

Avhållsamhet ska ge Berlusconi valseger

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi avstår från sex under den italienska valrörelsen.

Foto: Fåfäng Silvio Berlusconi, 69, har varit gift två gånger. Han är omvittnat mån om sitt utseende och uppges ha skönhetsopererat sig.

Att låta bli att ha sex inför en viktig prestation brukar vara förbehållet idrottare. Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi är emellertid en överraskningarnas man.

Medan det bland de svenska OS-deltagarna i italienska Turin är okej att ha sex väljer Berlusconi avhållsamhet.

Smickrades

Det var sedan han fått komplimanger av en tv-präst för att ha motsatt sig homoäktenskap Berlusconi avgav sitt löfte, uppger Reuters. Som tack för stödet lovade Berlusconi tv-prästen och samlade medier att inte ha sex förrän efter parlamentsvalet den 9 april. Budskapet fördes sedan vidare av den konservativa tidningen Il Giornale i Milano. Tidningen ägs av Silvio Berlusconis bror Paolo Berlusconi.

Många idrottare praktiserar avhållsamhet inför viktiga matcher och tävlingar. Förklaringen skulle vara att framgång på idrottsarenan kräver ett visst mått av aggressivitet. Något som skulle försvinna vid sex.

– Den frågan diskuteras ju ibland bland aktiva och ledare, men vi har absolut inga synpunkter på sådant. Det är upp till den enskilde idrottaren, säger Björn Folin, presschef på SOK, inför OS i Turin.

Oklara effekter

Avhållsamhet under längre perioder kan enligt medicinska studier påverka mannens spermier negativt. De psykologiska effekterna av avhållsamhet har varit svårare att mäta.

För att prestera väl krävs enligt brittiska experter att den avhållsamme ser positivt på beslutet istället för att bli frustrerad.

Hur avhållsamhet skulle påverka Silvio Berlusconi och den italienska valrörelsen är oklart, annat än att Berlusconis regeringskoalition kan räkna med ett fortsatt starkt stöd från kyrkan.

Karin Lindblom