Ny bok - och nya miljoner till Liza

RELATIONER

Fenomenet Liza Marklund är ett imperium som vara växer

I onsdags släpptes "Nobels testamente", den sjätte delen i succéserien om Annika Bengtzon. Aftonbladet berättar historien om Lizas väg till miljonerna.

Foto: På världstoppen Tyskar och islänningar är som tokiga i Liza Marklunds böcker. serien om Annika Bengtzon har gjort henne till en av världens bäst säljande romanförfattare.

På nya omslaget poserar Liza Marklund i Blå hallens pampiga processionstrappa i Stockholms stadshus. Genom att slå in sina böcker med porträtt av sig själv säljer hon inte bara rafflande historier, utan också ett helt koncept. Konceptet Liza.

Liza Marklund är arg. Hon har något hon vill säga om världen hon lever i. Om våld och övergrepp mot kvinnor och barn. Hon har höjt rösten - och lyckats bli rik på det.

Vi träffas på Piratförlaget, under en vägg som dignar av blänkande diplom och utmärkelser. Lizas namn är bokstaverat på flera av dem.

— Alla mina böcker har makt som huvudtema, säger hon, men i olika former. "Nobels testamente" handlar om revirstrider: emotionella, fysiska och hierarkiska.

Historien om Liza handlar om kamp och ära.

✓Kapitel 1. Norrland

Det kan vara ensamt i Norrbotten. När Liza var liten hemma i skogsbyn Pålmark höll hon sig själv sällskap genom att plita ner små berättelser om en hjältinna hon redan då kallade Annika.

Norrländska killar trivs med sin tillvaro - tjejerna jobbar stenhårt för att komma därifrån. Liza hoppade av skolan redan efter högstadiet. I flera år tog hon sig fram på otaliga ströjobb som kassörska på Tempo, croupier, städare, vidare ut i världen som olivplockare i Israel, statist i Hollywood och cirkusarbetare i Italien. När hon fött sitt första barn bestämde hon sig för att bli journalist.

✓Kapitel 2: Bland löp och jävla kvinnor

Högljudd och frank armbågade hon sig snabbt fram till mediebranschens frontlinje. Utan att fråga om lov. Som nattreporter på Expressen bokstavligen spottade hon ur sig löpsidor.

Det var som journalist Liza mötte de utsatta kvinnor och barn som hon sedan dess gett sin röst åt. Hon tog alla chanser att driva debatten, men motståndet från de redaktionella cheferna var hårt som kevlar. "Du och dina jävla kvinnor - att du inte ger dig!" "Du vet, just nu är ingen bra tid att ta upp det där."

— Kvinnovåld var kommersiellt iskallt. Stendött. Ingen trodde jag skulle lyckas, allra minst jag. Men jag är en enkel människa och skriver om det jag tycker är intressant.

✓Kapitel 3. Trycksvärta

— Att skriva en bok blev ytterligare ett sätt att nå ut, förklarar Liza.

Det var så hon kom att skriva "Gömda", den uppmärksammade reportageboken om Mia som tvingas fly från sin misshandlande make. Boken floppade. Succén kom med "Sprängaren", den första deckaren om kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon, hjältinnan som själv är offer för en mans våld. Boken rusade upp i försäljningstoppen och stannade där i förbluffande 18 månader.

Men Liza kände sig överkörd av sitt förlag.

— Jag trodde jag kunde göra det bättre själv. Och det gjorde jag. Det är ingen rocket science att ge ut en bok.

✓Kapitel 4. Kontroll

Liza Marklund kräver kontroll. Hon insåg att hon måste äga ett eget förlag för att få full makt över sitt arbete. Tillsammans med Jan Guillou och hans fru Ann-Marie Skarp startade hon 1999 förlaget Pirat. De skar snart för sig en redig bit av marknadstårtan och knöt till sig landets bäst säljande författare. Vid sidan av Pirat startade Liza två egna, mycket välmående bolag som förvaltar hennes rättigheter. Liza gav ut "Gömda" igen. Nyutgåvan sålde rekord. Annika Bengtzon gick upp på vita duken gestaltad av Sveriges mesta skådespelerska Helena Bergström.

När de första miljonerna trillade in köpte Liza sina första fastigheter, bland annat en lägenhet i Gamla stan och en sommarstuga utanför Stockholm. Börsen är hon skeptisk till.

✓Kapitel 5. Konceptet

Liza får frågan varför just hon har lyckats.

— Tur, tajming och hårt arbete. I den ordningen, svarar hon inövat och ler.

Och så var det det där med att göra sig själv till ett koncept. Ett säljande ansikte av rättrådighet.

— Det var ett politiskt beslut. Jag har tagit två politiska beslut i min karriär: 1. Att bli chef. Jag kunde ju inte bråka om fler kvinnliga chefer och sen själv tacka nej när jag fick frågan. 2. Att bli offentlig. Genom att bli en offentlig person visste jag att jag skulle få mycket större genomslagskraft.

Ser du dig själv som en affärskvinna?

— Inte ett spår! Jag sysslar med bokstäver, inte siffror. Jag har ingen koll, istället gör jag bara så: Liza börjar trumma på sina öron och ljuder "olalalalala".

✓Kapitel 6. Prime time

Hittills har Liza Marklund sålt 7 miljoner böcker översatta till 28 språk. Serien om Annika Bengtzon har gjort henne till ett internationellt deckarnamn. Enligt den amerikanska nättidningen Publishing trends har hennes böcker varit bland de bäst säljande romanerna i världen både 2002 (13:e plats med "Prime time") och 2003 (12:e plats med "Den röda vargen"). Något mycket få skandinaver lyckats med.

För vinsten gick hon förra året och shoppade en ambassad på Östermalm i Stockholm. Genom sina företag har hon köpt hus för ett redovisat värde av 25 miljoner. Årslönen: en miljon.

— Jag vet att det låter bortskämt. Men pengar är bara viktiga när man inte har dem.

Händerna som tyngs av glittrande smycken skvallrar om kärlek för extravagans. Och den där lekfulla drömmen hon har om att glida runt i en Zil, en "gammal rysk partipampslimousine".

Har du förändrats?

— Någon har sagt att jag blivit mer folkskygg, men jag ser det inte själv.

✓Kapitel 7. Mbit

Liza Marklund borrar olja i ny marknad. I september släpps "Dollar", ett dataspel som utspelar sig i samma miljö som bengtzondeckarna. Liza har själv skrivit manus och dialog, men "Dollar" är inte tänkt att bli vare sig bok eller film.

— Det här är total-inte en strategisk satsning, att tacka ja var ett rent infall, säger hon.

I höst väntar också Unicef-arbete och utlandslansering av "Nobels testamente". Och om tiden räcker till ska hon skriva uppföljaren.

— Första scenen är redan klar. Nästa bok tar vid 10 minuter efter att "Nobels testamente" slutar. Mer vågar jag inte avslöja.

Marklunds succéer:

Här är Lizas alla hus:

Liza - en miljonindustri

Ulrika Lundberg