Klämtar den biologiska klockan för dig?

RELATIONER

Nytt test visar hur lång tid kvinnor har kvar till klimakteriet

Kvinna, vill du veta hur många år du har på dig att bli med barn?

Snart finns ett test som ger dig klara besked – och talar om hur många år du har kvar till klimakteriet.

Foto: Planering Genom att mäta hormonhalter visar ett nytt test hur lång tid en kvinna har kvar till klimakteriet.

Tick-tack, tick-tack – hör du din biologiska klocka?

Många kvinnor väntar allt länge upp i åldrarna med att skaffa barn. Något som inte gynnar deras möjligheter att bli gravida, när de väl vill det.

Tre olika hormoner

Nu har den brittiske professorn Bill Ledger vid Sheffield University tagit fram ett test som kan tala om för en kvinna hur många fruktsamma år hon har framför sig.

Testet mäter nivån av tre olika hormoner i kvinnans blod, rapporterar brittiska BBC. Två av hormonerna produceras av äggstockarna, och nivåerna sjunker när kvinnan närmar sig klimakteriet. Det tredje hormonet frigörs av hjärnan, och nivån stiger när klimakteriet närmar sig.

Genom att analysera de olika nivåerna över tid, är det enligt tillverkarna möjligt att beräkna hur lång tid kvinnan har kvar till klimakteriet.

Experter som BBC talat med säger att testet visserligen är en bra metod att mäta fertilitet – men de framhåller samtidigt att det finns andra faktorer som spelar in när en kvinna vill bli gravid.

Ändrade planer

Varje kvinna har ett givet antal befruktningsbara ägg. I genomsnitt kommer hon i klimakteriet vid 50 års ålder - men det kan även bli så tidigt som vid 42 och så sent som vid 58, skriver BBC.

Enligt professor Bill Ledger resulterade pilotstudier av testet i att flera kvinnor ändrade sina planer, och försökte bli gravida tidigare än de tänkt sig.

Han poängterar samtidigt att testet inte ändrar på det faktum att äggens kvalitet blir sämre ju äldre kvinnan blir. Äldre mammor löper dessutom större risk att drabbas av missfall.

Mia Carron