Unik operation återställer stympade underliv

RELATIONER

Könsstympade kvinnor står i kö för att få genomgå ingreppet

Könsstympade kvinnor kan nu få sina underliv återställda.

På Södersjukhuset i Stockholm ska man för första gången i Sverige börja med en unik metod som går ut på att återskapa bortskurna delar med plastikkirurgi.

Foto: Politikern Fatima Nur könsstympades som 4-åring. Hon upplever sig ha blivit kränkt av den okunskap som råder inom vården när det gäller könsstympning.

I Sverige lever ungefär 50 000 kvinnor som könsstympats. Inom vården råder det dock stor brist på kunskap om hur man hjälper dem. På Södersjukhuset kvinnoklinik har man därför byggt upp en särskild mottagning dit könstympade kvinnor kan vända sig för att få psykologisk hjälp. Här kommer man också för första gången i Sverige genomföra kirurgiska ingrepp som återställer stympade underliv.

Okunskap

Fatima Nur, landstingspolitiker (fp), könsstympades som 4-åring i Somalia. Okunskapen inom vården har gjort att hon dragit sig för att uppsöka gynekolog.

– Jag har blivit bemött som ett offer. I stället för att få hjälp har gynekologbesöken känts som ytterligare övergrepp, säger hon.

Könsstympade kvinnor i Sverige vet i dag inte var de ska vända sig. Södersjukhusets initiativ är efterlängtat av många, menar Fatima Nur. Själv har hon inte gjort cellprovtagningar för cancer i livmodern de senaste åren.

– När man lägger sig i en gynekologstol vill man känna trygghet, att man är i händerna på någon med kompetens och erfarenhet. Det har inte jag känt, säger Fatima Nur.

Hennes första kontakt med den svenska vården skedde vid 14 års ålder. Då hade hon kommit till Sverige för att få hjälp.

Kräktes och svimmade

Traditionen säger att flickans underliv ska sys ihop för att sedan öppnas upp när hon gifter sig. När Fatima Nur fick mens i tonåren svullnade magen upp, hon kräktes och svimmade.

Mormodern trodde hon hade en ärftlig sjukdom och skickade Fatima till pappan som bodde i Sverige.

– Mormor kunde aldrig drömma om att min kropp blivit sjuk av könsstympningen, att mitt hål var för trångt. Jag var nästan helt ihopsydd, även urinöppningen vilket gjorde att jag knappt kunde kissa.

Chockartat

Fatimas kontakt med svenska vården blev chockartad. Efter besöket bestämde hon sig för att aldrig gå tillbaka.

Fatima Nur berättar att läkare stått i kö för att se hur hon ser ut i underlivet. Många gynekologer har reagerat starkt på vad de sett.

– Om jag går till gynekologen vill jag ha hjälp. Inte känna att gynekologen behöver hjälp efter att ha sett hur jag ser ut.

Enligt Fatima Nur examineras läkare utan att någonsin kommit i kontakt med begreppet könsstympning. Det är ett problem, och hon välkomnar Södersjukhusets nya mottagning.

– Jag har inte genomgått gynekologisk undersökning på fyra år, men nu överväger jag att beställa tid. Om jag blir hjälpt av en läkare som har erfarenhet av stympade underliv känner jag mig tryggare.

Inget alternativ

Att återskapa stympade underliv är en komplicerad operation.

För Fatima Nur är ingrepp inget alternativ.

– Jag vill inte genomgå fler operationer. Jag har sett ut på detta vis sedan fyra års ålder och har inga medicinska problem, säger hon.

Om ungefär ett halvår kommer operationen att börja praktiseras.

Redan nu står flera kvinnor i kö för att få genomgå operationen.

Hanna Blanksvärd