Duktiga flickor lever farligt

RELATIONER

Åtta av tio unga kvinnor har mått dåligt av för mycket jobb

Sex av tio unga kvinnor jobbar över varje vecka.

Ännu fler mår dåligt för att de jobbar för mycket, visar Aftonbladets nätundersökning.

De duktiga flickorna satsar allt på karriären – och lite till.

Foto: JobbAR TILLS DE STUPAR Arbetsgivarna måste bli bättre på att ta hand om de duktiga flickorna på jobbet, menar karriärcoachen och författaren Monica Renstig. – Tjejerna förstår inte spelreglerna och jobbar tills de stupar över skrivbordet, säger hon.

Bland terapeuter och stressexperter har de unga superambitiösa kvinnorna på gränsen till sammanbrott blivit ett begrepp. Priset för att konkurrera med männen i arbetslivet är högt.

Totalt var 10034 kvinnor i Sverige sjukskrivna för utbrändhet och liknande diagnoser vid halvårsskiftet. Unga högavlönade kvinnor i den privata sektorn är särskilt drabbade.

Har tredubblats

På bara några år har antalet långtidssjukskrivna för olika typer av stressreaktioner i denna grupp trefaldigats, visar en undersökning som tjänstepensionsföretaget Alecta kom med i våras.

Enligt Aftonbladets egen nätundersökning har åtta av tio kvinnor mellan 25 och 35 år någon gång mått dåligt för att de jobbar för mycket.

– Det här drabbar inte bara kvinnor som ansvarar för hem och barn. De som inte har en familj att gå hem till kan ju jobba ännu mer, säger civilekonomen och karriärcoachen Monica Renstig.

Nyligen kom hon ut med boken ”Duktighetssyndromet” tillsammans med folkhälsoforskaren Hélène Sandmark.

"Förstår inte reglerna"

Monicas Renstigs förklaring till varför så många kvinnor går in i karriärväggen är enkel: de fortsätter vara snälla och duktiga skolflickor på jobbet också.

Särskilt unga kvinnor som har gjort snabb karriär i stora internationella företag löper risk att bli utbrända.

– De förstår inte spelreglerna. Den som jobbar över mycket signalerar att hon vill göra karriär, inte att avdelningen är underbemannad. Ingen chef kräver att du ska jobba åttio timmar i veckan, säger Monica Renstig.

Karriärcoachen Nina Jansdotter menar att många unga kvinnor ställer orimliga krav på sig själva. Det räcker inte med att jobba sextio timmar i veckan och göra sitt bästa. Allt ska vara perfekt.

Sitter uppe halva natten

Samtidigt måste kvinnor tampas med fördomar och invanda könsmönster på en mansdominerad arbetsmarknad. De som vill ta sig fram måste visa vad de går för i ännu högre utsträckning än männen.

– De är taggade till tusen. Ska de redovisa ett projekt stannar de uppe hela natten och läser på, säger Nina Jansdotter.

Läs mer

Aftonbladets minienkät

Tidigare artiklar

Katarina Sternudd